Skip to content

Follow Us

I LOVE LIFE

Blog Kulinarny

I LOVE LIFE

  • Strona główna
  • O mnie
  • Kuchnia
    • Śniadania
    • Tarty
    • Makarony
    • Zupy
    • Sałatki
    • Desery
    • Koktajle
    • Dania wegetariańskie
    • Inne
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Samo zdrowie
  • Recenzje i Wydarzenia
    • Recenzje Kulinarnych Miejscówek
    • Recenzje Produktów
    • Konkursy
  • Podróże
    • Kraj
    • Świat
  • Kontakt
    • Wyślij wiadomość
    • Współpraca

Dania wegetariańskie

Ostatnie wpisy

  • Rogaliki francuskie z różą
  • Mazurek pistacjowy
  • Babka kokosowa
  • Sernik na zimnio oreo
  • Sernik baskijski kajmakowy

boże narodzenie ciasto cukinia czekolada deser dynia koktajl kolacja kurczak lunch lunchbox makaron maliny obiad pomidory pomysł na obiad pyszne śniadanie pyszny obiad sałatka szpinak szybki obiad słodkości tarta tarta wytrawna truskawki wielkanoc witaminy zdrowie zielony koktajl śniadanie

TUTAJ RÓWNIEŻ MNIE ZNAJDZIESZ :)
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Postaw mi kawę na buycoffee.to

Archiwa

Dzień dobry 🙂 Dzisiaj sałatka z truskawkami i Dzień dobry 🙂 Dzisiaj sałatka z truskawkami i burattą ❤️🍓🍓❤️
📌Składniki / 1porcja:
–  duża garść ulubionych sałat
–  6 zielonych szparag
– 1 buratta
– 1 łyżka płatków migdałowych
– 5 truskawek
– 8 pomidorków koktajlowe
– sól i pieprz
👉dressing
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego

📍Przygotowanie:
✔️Sałatę umyj i osusz. Umieść w misce. Szparagi myjemy i odrywamy twardą końcówkę (same odpadną we właściwym miejscu pod wpływem zgięcia). Szparagi pokrój na mniejsze kawałki ( ja kroje zazwyczaj tylko na pół). Grilluj szparagi na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki masła. Ściągnij z patelni i odłóż do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy migdały.
✔️Myjemy truskawki i pomidorki i kroimy na pół. Dodajemy do sałatki. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej szparagi i płatki migdałów. Burattę układamy na samym wierzchu naszej sałaty. Całość skropić dressingiem. Smacznego 🙂

#truskawki #sałatka #lunch #blogkulinarny #jedzonko #gotujzilovelife
Dzień dobry 😊 Dzisiaj szybki i mega prosty pr Dzień dobry 😊 
Dzisiaj szybki i mega prosty przepis na rogaliki francuskie z różą na weekend ❤️ 
📍Składniki:
– 400 g gotowego ciasta francuskiego
nadzienie
– konfitura z różą
– 1 jajko
– cukier puder do posypania

📌Przygotowanie:
✔️Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie trójkąty. Dodajemy po łyżeczce konfitury. Zwijamy formując rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez kilka minut aż rogaliki się zarumienią. 
✔️Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ❤️

#rogaliki #słodkości #rogalikizróżą #pychotka #omomom #blogkulinarny #gotujzilovelife #ilovelifeblog #domowewypieki
Dzień dobry 🙂 Dzisiaj na #obiad leczo z kiełb Dzień dobry 🙂 Dzisiaj na #obiad leczo z kiełbaską chorizo ❤️ 
📌Składniki /2 porcje:
– 2 papryki ( czerwona i żółta)
– 200g świeżych pomidorów lub  z puszki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100g kiełbaski chorizo
– ostra papryka i słodka papryka w proszku
– 1 duża cukinia
– 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
– sól i pieprz
📍Przygotowanie:
✔️Wszystkie warzywa umyć, obrac i pokroić w kostkę. Czosnek wyciskamy. Następnie do głębokiego garnka wkładamy kiełbasę pokrojona w plasterki i podsmażamy na umiarkowanym ogniu aż lekko się zarumieni. Dodajemy cebulę i pod koniec czosnek. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwona i żółtą oraz przyprawy paprykę ostra i słodką. Smażyć ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. 
✔️Następnie dodajemy cukinię i podlewamy trochę wodą, żeby warzywa się nie przypaliły. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. 
✔️Doprawić wszystko sola i pieprzem i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
👉Podawać z pieczywem❤️

#chorizo #leczo #obiad #ilovelife #blogkulinarny #photooftheday #omomom #gotujzilovelife
Dzień dobry ☺️Na #śniadanie dzisiaj jajka za Dzień dobry ☺️Na #śniadanie dzisiaj jajka zapiekane w awokado 🥑❤️🥑 Przepis poniżej 👇
Dobrego dnia 
📌Składniki/2 porcje:
-1 awokado
-2 jajka
– do smaku sól i pieprz
– garść ulubionej sałaty 
– kilka pomidorków koktajlowych
– parmezan do dekoracji
– pieczywo

📍Przygotowanie:
✔️Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestke. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
✔️W miejsce po pestce wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
✔️Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy pomidorkami i ulubioną sałatą ☺️

#awokado #jaja #food #jedzone #breakfast #rolka #newreels #gotujzilovelife #blogkulinarny #ilovelife #blogger
Dzień dobry 🙂Sezon na jagody leśne trwa 🫐W Dzień dobry 🙂Sezon na jagody leśne trwa 🫐Więc wrzucam przepis na odrywane bułeczki drożdżowe  z jagodami 💜
📌Składniki/12 sztuk:
– 540 g mąki pszennej
– 80 g drobnego cukru do wypieków
– 3/4 łyżeczki soli
– 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
– 75 g masła, roztopionego
– 250 ml mleka bez laktozy
– 2 duże jajka
👉Nadzienie jagodowe
– 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
– 135 g serka śmietankowego naturalnego
– 200 g świeżych jagód
👉Polewa
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny
📍Przygotowanie:
✔️Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. (Jeśli używamy świeżych najpierw zrobić rozczyn. Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut).
✔️Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki.
✔️Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm.
✔️Jagody opłukać i wymieszać z mąką pszenną lub kukurydzianą.
✔️Przygotowany prostokąt posmarować serkiem śmietankowym i posypać jagodami.  Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia).
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą.
✔️Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić.
✔️Przygotować polewę.
W misie miksera cukier puder i sok z cytryny. Utrzeć do powstania gęstego lukru. Polewamy nasze bułeczki – odrywać i podawać 🙂

#jagodyleśne #jagodzianki #domowewypieki #gotujzilovelife #blogkulinarny #mniam #słodko
Dzień dobry 🙂 Dzisiaj chałwowiec ❤️ pyszn Dzień dobry 🙂 Dzisiaj chałwowiec ❤️ pyszne ciasto bez pieczenia 🙂👇
📌Składniki:
– 600 g dobrej jakości herbatników( mogą być dwa różne kolory)
– 200 g masła
– 300 g chałwy
– 1 litr mleka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
– 180 g cukru
– 200 g dżemu porzeczkowego (1 słoiczek)
– 50 ml amaretto

📍Przygotowanie:
✔️Przygotowujemy budyń. Z litra mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem i żółtkami. Pół szklanki mleka zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy stopniowo przygotowaną mieszankę. Po zagotowaniu budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Po całkowitym ostudzenia dodajemy kostkę masła, chałwę, amaretto i miksujemy całość na gładką masę. ✔️Przygotowujemy małą formę u mnie o wymiarach 30 x 25cm (smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia). Wykładamy dno formy jasnymi herbatnikami i kładziemy na nich warstwę masy. ✔️Następnie układany znowu herbatniki,cały słoiczek dżemu porzeczkowego i masę. Następnie nową warstwę herbatników może zmienić na np czekoladowe i znowu kładziemy na nich masę I tak jeszcze 3 warstwy. Na samym wierzchu, herbatniki smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy kakao. 
✔️Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego 🙂

#gotujzilovelife #domoweciasto #ciachobezpieczenia #blogkulinarny #chałwa #ciacho #reels
Śledź mnie na Instagramie
© 2025 I LOVE LIFE | Designed by: Theme Freesia | Powered by: WordPress