Składniki:
Ciasto
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
Masa
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 250g masła
– 1 opakowania cukru waniliowego (16 g)
– 2 szklanki mleka w proszku
Polewa
– 100 g czekolady mlecznej
– 50 g masła
Ciasto piekłam w foremce 27×22 cm ale możecie też w większej będzie po prostu wtedy cieńsze.
Przygotowanie:
Foremkę wykładamy papierem, piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na błyszczącą pianę. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy stopniowo do naszej ubijanej masy i delikatnie mieszamy (na najmniejszych obrotach). Masę przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki, lekko studzimy i dzielimy na 2 części.
Masa
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, studzimy. Miękkie masło ucieramy, powoli dodajemy do niego ostudzone mleko. Do masy wsypujemy mleko w proszku i dalej ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią.
Polewa
W rondelku umieścić czekoladę i masło. Składniki rozpuść, od czasu do czasu mieszając, lekko przestudzić i polać po cieście.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !