Ciasto jogurtowe rozpoczyna u mnie sezon na truskawki 馃檪 Oczywi艣cie je艣li nie macie mo偶liwo艣ci kupi膰 jeszcze 艣wie偶ych owoc贸w nie przejmujcie si臋 poniewa偶 tutaj sprawdz膮 si臋 r贸wnie偶 doskonale mro偶one owoce 馃檪
Sk艂adniki:
– 2 szklanki m膮ki pszennej
– 2 jajka
– 1 szklanka jogurtu
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 50 g oleju
– 350 g truskawek 艣wie偶ych lub mro偶onych
– 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– t艂uszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 11,5 x 25 lub tortownica o 艣rednicy 24 cm
Kruszonka
– 100 g m膮ki pszennej
– 4 艂y偶ki cukru
– 70 dag mas艂a
Przygotowanie:
M膮k臋 z proszkiem do pieczenia przesia膰. W drugiej misce zmiksowa膰 jaja z cukrem i cukrem wnailinowym na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie doda膰 jogurt i m膮k臋 z proszkiem. Zmiksowa膰 ciasto na wolnych obrotach do czasu po艂膮czenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w.
Prze艂o偶y膰 do formy wysmarowanej t艂uszczem i wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Truskawki* umy膰 i pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki. Roz艂o偶y膰 na cie艣cie.
Przygotuj kruszonk臋. M膮k臋 wymiesza膰 z cukrem, doda膰 mas艂o. Wszystko uciera膰 palcami a偶 powstan膮 grudki. Posypa膰 ciasto r贸wnomiernie i wstawi膰 do piekarnika . Piec w piekarniku ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyj膮膰 i wystudzi膰.
*wskaz贸wka
Je艣li u偶ywamy mro偶onych owoc贸w nale偶y je wyj膮c wcze艣niej 偶eby si臋 lekko rozmrozi艂y.