Ciasto czekoladowe z cukinii

Składniki:

– 115 g masła
– 150 g drobnego cukru do wypieków
– 125 ml (pół szklanki) oleju rzepakowego
– cukier wanilinowy
– szczypta soli
– 2 duże jajka
– ½ szklanki jogurtu naturalnego
– 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 60 g kakao
– 2 szklanki cukinii
– 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Na polewę
– 100 g gorzkiej czekolady

Sposób podania:
– Maliny do dekoracji, konfitura z malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć.

Masło i cukier oraz cukier wanilinowy utrzeć mikserem do powstania jasnej i puszystej masy, która podwoi swoją objętość. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania.

Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu zetrzeć cukinię na dużych oczkach (razem ze skórą), dodać ją do ciasta. Wsypać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 27 cm lub tortownicę o średnicy maksymalnie 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 45-60 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić.
Zrobić polewę. Czekoladę rozpuścić, zdjąć z ognia i rozsmarować na wierzchu ciasta. Ułożyć maliny. Ciasto podawać z konfiturą malinową.