Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100 g masła, w temperaturze pokojowej
– 100 g jasnego brązowego cukru
– 1 duże jajko
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem i brązowym cukrem. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki oraz jajko. Wyrobić ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie delikatnie podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i wycinać ulubione kształty ciasteczek.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (piekłam krócej, około 10 minut). Wystudzić na kratce.