Lubicie przekąski? Ja mam od czasu do czasu ochotę na „coś” do chrupania zwłaszcza gdy oglądam film lub swój ulubiony program. Przekąski zazwyczaj kojarzą nam się z czymś nie zdrowym 🙂 Ale nie musi tak być ! Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i zdrowe chipsy z jarmużu 🙂 Spróbujcie koniecznie 😉
Składniki/2 porcje:
- 200g jarmużu (krojony lub całe liście)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki przypraw: słodka papryka, ostra papryka,zioła prowansalskie
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Jarmuż myjemy i suszymy przez kilka minut – jarmuż musi być suchy żeby chipsy się udały ( możemy kupić już umyty wtedy czas przygotowania chipsów znacznie się skróci ).
Następnie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę oraz oliwę z oliwek. Jarmuż (jeśli, nie kupujemy krojonego jarmużu, wtedy po umyciu odcinamy łodygi i kroimy na mniejsze kawałki liście. Tak przygotowany jarmuż obtaczamy w misce z przyprawami i wkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy liście obok siebie wtedy mamy pewność, że wszystkie chipsy będą podobnie chrupiące i wyjdą idealne. Pieczemy do uzyskania chrupkości i lekko brązowego koloru na końcach liści. Czas pieczenia to ok. 8-10 minut w zależności od wielkości liści 🙂