Bulion warzywny
– 1 porcja włoszczyzny ( 2 marchewki, ćwiartka selera, ½ pora, pietruszka)
– 2 litry wody
– sól i pieprz
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– cebula
– 4 gałązki natki pietruszki
Botwinka
– 1 pęczek botwinki
– ½ kg młodych ziemniaków
– sól i pieprz
– zielona cebulka
– 4 łyżki 18% śmietany
Przygotowanie:
Ugotować bulion warzywny. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać, opłukać, wszystkie warzywa łącznie z porem. Następnie wszystkie warzywa włożyć do garnka zalać 2 litrami wody i zagotować.
Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Obrać cebulę i położyć na palniku kuchenki i opalić ją ( ok. 1-2 minuty) a następnie włożyć do garnka z warzywami wraz z natką pietruszki.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. godzinę półtorej do miękkości warzyw. Następnie odcedzić i gotowe.
Ugotowaną marchew z bulionu warzywnego zostawiamy i kroimy w grubsze plastry.
Przygotowujemy botwinkę
Odetnij liście botwinki i umyj, a buraczki obierz. Pokrój liście botwinki łącznie z łodygami a buraczki na drobne plasterki.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i dodać do bulionu warzywnego. Gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie. W połowie gotowania dodać pokrojone w plasterki buraczki a po ok. 3 minutach liście i łodyżki botwinki. Na koniec dodać plastry ugotowanej marchewki.
Odlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy z ok. 4 łyżkami śmietany a następnie dodajemy do botwinki. Doprawić wszystko pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
Gotowe. Rozlewamy do talerzy i posypujemy pokrojoną zieloną cebulką. Smacznego.