Beza z truskawkami

Składniki:

Beza*
– 5 zimnych białek
– szczypta soli
– 250g cukru

Masa
– 400 ml śmietany 30%
– 200g mascarpone
– 1 łyżka  zwykłego cukru
– kilka świeżych truskawek i borówek

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy z funkcją termoobieg przez ok 2h, aż beza porządnie się wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień  wcześniej. Masę przygotowujemy  np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę  i układamy na niej owoce w dowolny sposób.  🙂 Pycha !   Wskazówki 1. Białka ubijamy w misce szklanej lub metalowej 2. Pamiętajmy aby cukier dodawać stopniowo po jednej łyżce cały czas ubijając 3. Piana musi być sztywna ale nadal plastyczna ( należy pamiętać aby nie „przebić” piany)

Print Friendly, PDF & Email