Skip to content

Follow Us

I LOVE LIFE

Blog Kulinarny

I LOVE LIFE

  • Strona główna
  • O mnie
  • Kuchnia
    • Śniadania
    • Tarty
    • Makarony
    • Zupy
    • Sałatki
    • Desery
    • Koktajle
    • Dania wegetariańskie
    • Inne
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Samo zdrowie
  • Recenzje i Wydarzenia
    • Recenzje Kulinarnych Miejscówek
    • Recenzje Produktów
    • Konkursy
  • Podróże
    • Kraj
    • Świat
  • Kontakt
    • Wyślij wiadomość
    • Współpraca
Kuchnia, News słodkości na święta, święta, święta bożego narodzenia

5 szybkich przepisów na świąteczne słodkości

by I LOVE LIFE 20 grudnia 2018 No Comments

Święta bez słodkości ?? Niemożliwe :)! Poniżej  linki do  moich 5 topowych przepisów na świąteczne słodkości 🙂

Ciasto daktylowe

 

 

Ciasto pomarańczowe

Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

 

Raffaello – ciasto bez pieczenia

 

Ciasteczka cynamonowe

 

Print Friendly, PDF & Email

Nawigacja wpisu

Previous Previous post: 3 Najlepsze sałatki na święta
Next Next post: Ryba po grecku

Ostatnie wpisy

  • Rogaliki francuskie z różą
  • Mazurek pistacjowy
  • Babka kokosowa
  • Sernik na zimnio oreo
  • Sernik baskijski kajmakowy

boże narodzenie ciasto cukinia czekolada deser dynia koktajl kolacja kurczak lunch lunchbox makaron maliny obiad pomidory pomysł na obiad pyszne śniadanie pyszny obiad sałatka szpinak szybki obiad słodkości tarta tarta wytrawna truskawki wielkanoc witaminy zdrowie zielony koktajl śniadanie

TUTAJ RÓWNIEŻ MNIE ZNAJDZIESZ :)
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Postaw mi kawę na buycoffee.to

Archiwa

Dzień dobry :) Tydzień zaczynam od przepisu na p Dzień dobry :) Tydzień zaczynam od przepisu na pyszne gofry ❤️Bo na gofry zawsze jest dobra pora :).
📌Składniki ok. 6 gofrów:
– 250 mąki orkiszowej
– 250 ml mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 200 g śmietany kremówki
– słoiczek dżemu truskawkowego
– orzechy włoskie ,nerkowca lub laskowe 
– 2 łyżeczki cukru pudru
– kakao do posypania
📍Przygotowanie:
✔️Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
✔️Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni.
✔️Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Gofry smarujemy dżemem truskawkowym a następnie śmietaną. Całość posypujemy kakao i pokrojonymi ulubionymi orzechami . Smacznego ❤️

#gofry #omom #pychotka #mniam #dokawy #ilovelifeblog #blogkulinarny #ilovelife #sweets
Dzień dobry 🙂 Tarta rustykalna że śliwkami b Dzień dobry 🙂 Tarta rustykalna że śliwkami brzmi dobrze a nawet bardzo dobrze 😌Jak ją zrobić ?sprawdźcie sami ❤️👇
📌Składniki:
👉Ciasto
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody
👉Nadzienie
– ok. 12 śliwek węgierek lub innych
– 1 łyżka cukru
– płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta

📍Przygotowanie:
✔️Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i  włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Śliwki umyć i przekroić na pół.
✔️Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm.  Następnie  wymieszać 1 łyżkę mąki z 1 łyżką cukru. Wysypać na dno tarty a następnie wyłożyć śliwki i posypać je cynamonem. Na koniec wylewamy roztopione masło. Tak przygotowaną tartę zawijamy z każdej strony (brzegi ciasta) do środka ok. 5 cm. Zawinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC) na ok. 40 minut. Po tym czasie zmienić ustawienie piekarnika na grzanie dolne i piec jeszcze ok. 10 minut.
👉Propozycje podania : gałka lodów waniliowych.

#tarta #rustykalna #tartaześliwkami #reels #słodkości #blogkulinarny #gotujzilovelife #ilovelife #ilovelifeblog
Dzień dobry ☺️dzisiaj przepis na kolejne sło Dzień dobry ☺️dzisiaj przepis na kolejne słodkości z malinami☺️👉❤️Tartaletki z białą czekoladą i malinami 
📌Składniki /5 porcji:
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru pudru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody
Krem
– 250 g serka mascarpone
– 100 g czekolady białej
– ok.500 g świeżych malin ( jedno kartonowe pudełko)

📍Przygotowanie:
✔️Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć na 30 minut do lodówki.
✔️Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążków o średnicy ok. 16 cm cm lub podzielić na 5 części. Krążki przenieść na foremki małych tart o średnicy 12,5 cm lub rozprowadzić ciasto palcami na foremkach. Ciasto w foremkach na tartaletki nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni). Piec ok. 20 minut na lekki złoty kolor. Następnie wyciągamy i studzimy.
✔️W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę rozpuścić w kompie wodnej i i lekko ostudzić. Dodać serek mascarpone i wymieszać w mikserze na gładki krem.
✔️Na ostudzone kruche ciastka wykładamy delikatnie nasz krem.  Następnie układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy miętą
Smacznego 🙂

#tarta #tartazmalinami #białaczekolada #domowewypieki #ilovelifeblog #gotujzilovelife #omomom #reels #newreels #instablog
Dzień dobry 🙂 Jesień jeszcze się nie zaczęła ale dynia już jest i dlatego wrzucam dzisiaj „mój klasyk” jeśli chodzi o słodkie wykorzystanie dynii w kuchni ❤️🎃
👉Sernik dyniowy 🙂 Znacie ten przepis ? 
📌Składniki /średnica 24 cm:
– ok. 270-300g czekoladowych kruchych ciasteczek typu oreo czyli przekładane masą
– 250 g mascarpone
– 1 kg zmielonego twarogu
– 70 g masła
– 3 jajka
– 200 g cukru
– 2 op. cukru wanilinowego
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 budyń wanilinowy
– ok. 300 g puree z pieczonej dyni*

📍Przygotowanie:
✔️Przygotowujemy puree z dyni*.
✔️W dużej misce mieszamy mikserem zmielony twaróg, puree z dyni,serek mascarpone oraz cukier. Następnie dodajemy jajka, cukier wanilinowy oraz 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z 1 opakowaniem budyniu w proszku. Wszystko miksujemy aż uzyskamy gładką masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
✔️Ciasteczka kruszymy w blenderze lub mikserze. Mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24 cm (w większej sernik będzie trochę niższy i będzie wymagał krótszego pieczenia) Następnie wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 2h. Podawać na zimno z ulubioną konfiturą, musem czekoladowym lub bez dodatków 🙂 Smacznego.

👉👉*Wskazówka
Jak upiec dynię: umyć dynię i pokroić na kilka części, usunąć pestki.
Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC). Piec przez około 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka. Tak przygotowaną dynię studzimy i wydrążamy miąższ który następnie miksujemy blenderem na gładką masę (puree). Odmierzyć potrzebną ilość gotowego puree, resztę możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych wypieków.

#gotujzilovelife #domowewypieki #ilovelife #blogkulinarny #pumkincake #cheesecakepumpkin #sernikdyniowy
Dzień dobry ❤️ Propozycja na dzisiejszy obiad Dzień dobry ❤️ Propozycja na dzisiejszy obiad 👉pulpety z indyka w sosie pomidorowym 🙂
📌Składniki / 4 porcje:
– 500g mięsa mielonego z indyka
– 1 jajko
– bułka tarta
– sól, pieprz,
– olej rzepakowy
– 300 g makaronu
👉Sos:
– 2 puszki krojonych pomidorów
– 3/4 cebuli pokrojonej w kostkę
– 2 posiekane ząbki czosnku
– pół pęczka bazylii
– szczypta cukru
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz 
– parmezan do posypania
📍Przygotowanie:
✔️Przygotuj pulpeciki. Mięso wymieszaj z jajkiem. Przypraw sola i pieprzem. Dodaj trochę bułki tartej aby kuleczki lepiej się formowały. Następnie rozgrzej patelnie, obtaczaj małe kuleczki w bułce i smaż kilka minut na złoty kolor. Tak przygotowane pulpeciki przełóż do naczynia i przykryj żeby nie wystygły.
✔️Przygotuj sos.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki i duś na średnim ogniu ok 3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól pieprz i cukier oraz posiekaną bazylię. Gotuj jeszcze chwilę wszystko i następnie zdejmij z ognia.
✔️Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie odcedź i wymieszaj z sosem.
✔️Tak przygotowany makaron wyłóż na talerze a na wierzchu umieść pulpeciki. Udekoruj bazylią i posyp tartym parmezanem 🙂 Smacznego❤️

#obiad #ilovelife #blogkulinarny #pulpety #omomom #pychotka #mniam #pysznie #zdrowo #smacznie #dinner #gotujzilovelife
Dzień dobry 🙂 Ciacho na weekend 🙂Nowość n Dzień dobry 🙂 Ciacho na weekend 🙂Nowość na blogu ❤️ Sernik na zimno oreo 🙂Szybki i bez pieczenia ale obłędnie pyszny 😍
📌Składniki /średnica 20 cm:
– 500 g serka mascarpone
– 150 g śmietanki kremówki 36 %
– 200 g serka typu philadelpia
– 70g cukru pudru
– 150 g ciasteczek oreo na spód + ok. 100 g dodatkowo do masy sernikowej oraz 7 sztuk do dekoracji
– 4-5 łyżek roztopionego masła (ok. 50g)
dodatkowo do dekoracji :
– świeża mięta i płatki bławatka

📍Przygotowanie:
✔️Ciasteczka razem z białą masą blendujemy na pył. Dodajemy masło i wykładamy nimi spód tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy do lodówki.
✔️Do misy miksera wykłamy serek philadelphia, mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość miksujemy. Następnie z odłożonych do masy ciasteczek oreo wyciągamy białe nadzienie i dodajemy miksując masę serową. Na koniec dodajemy pokruszoną ciemną część ciasteczek i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na przygotowany spód.
✔️Na wierzchu układamy oreo, delikatnie wbijając w powstałą masę. Dekorujemy miętą i płatkami bławatka
Sernik wkładamy na całą noc do lodówki aż stężeje. Smacznego ❤️

#sernik #serniknazimno #sernikoreo #domowewypieki #newreels #ilovelifeblog #blogkulinarny #gotujzilovelife #omom #sweets #cake
Śledź mnie na Instagramie
© 2025 I LOVE LIFE | Designed by: Theme Freesia | Powered by: WordPress