KROWARZYWA

KROWARZYWA/ źródło : www.krowarzywa.pl

 

Od kilku lat w Krakowie obserwujemy wysyp lokali serwujących burgery.
Wśród nich znalazły się również (całe szczęście) burgerownie dla wegan i wegetarian.
Jednym z lokali serwujących wegańskie burgery jest Krowarzywa.
Krowarzywa to miejsce, o którym było głośno już od dnia otwarcia bo od jakiegoś czasu cieszył się dużą popularnością w stolicy.

W Krakowie lokal otwarto w lutym 2016 w samym centrum na Sławkowskiej.

 

Wnętrze lokalu jest minimalistyczne i raczej surowe. Dominuje kolor biały, a wnętrze uzupełniają proste meble. Nie jest to z pewnością miejsce, w którym spędza się kilka godzin,  a raczej wchodzi się tylko na chwilę, by coś zjeść.

Menu w Krowarzywa jest krótkie i proste, co jest według mnie ogromnym plusem. Mamy do wyboru 5 stałych burgerów o nazwach nawiązujących do składu jego „kotleta”: jaglanex, cieciorex, tofex, saintanex, warzywex (w tym burgerze nie ma kotleta, a sezonowe warzywa marynowane) oraz 1 burger miesiąca (wcześniej burger tygodnia – były to m.in. jarmużex, buraczex, batatex, szpinaczex czy boczniaczex). W lokalu oprócz burgerów, serwowane są również „smufies”, czyli koktajle warzywno-owocowe.

Menu KROWARZYWA /źródło: www.krowarzywa.pl

W każdym burgerze, oprócz głównego składnika, znajduje się zielona sałata, świeży szpinak, kiełki, papryka, cebula i ogórki piklowane. Dodatkowo, w cenie, do wyboru mamy 2 sosy z pośród wszystkich możliwych: musztardowy, vegan majonez, pomidorowy, ostry pomidor, koperkowy oraz sosy sezonowe. Do burgera możemy również dobrać sobie dodatki: ostrą papryczkę, buraczex, ser wegański, bekon wegański oraz sałatka colesław.

Burger może być podany w bułce (ciemnej, jasnej, bezglutenowej) lub bez bułki, w formie dania na talerzu.

W Krowarzywa mieliśmy okazję spróbować warzywexa i tofexa. Oba burgery bardzo mi smakowały, chociaż nieco bardziej przypadł mi do gustu Warzywex , który występuje w 2 odsłonach w zależności od sezonu: letniej (w skład wchodzą wówczas m.in. marynowana papryka, cukinia, bakłażan) oraz w wersji jesienno – zimowej (w której znajdziemy m.in. dynię i bataty).

WARZYWEX

Tofex również wypadł bardzo dobrze, jest to drugi z burgerów, który próbowaliśmy. Głównym jego składnikiem są marynowane plastry tofu. Jest on bardzo dobrze doprawiony, nie jest mdły, a smakuje wręcz wyśmienicie. Smak burgera uzupełnia spora ilość świeżych warzyw oraz sosy.

TOFEX

Po zjedzeniu burgera w Krowarzywa, czuje się zdrowe najedzenie – czyli świadomość że zjadło się odpowiednią porcję zdrowego jedzenia. Burgery są pyszne, czuć, że przygotowywane są ze świeżych składników i z sercem. Czas realizacji zamówienia zależy od ilości klientów. Należy jednak pamiętać, że burgery przygotowywane są od początku, dopiero po złożeniu zamówienia, więc przy dużej ilości klientów, musi to trochę potrwać.

Burgery ze Sławkowskiej są w Krakowie bardzo popularne, co bardzo cieszy. Dobrze, że ludzie próbują nowych, zdrowych smaków. Dla mnie to miejsce idealne, można tam zjeść smacznie, roślinnie, zdrowo i do syta. Obsługa w lokalu jest sympatyczna, chętna do pomocy w wyborze, ceny przystępne, a burgery spore. Polecam wszystkim i zapewniam, że nawet mięsożercy będą zadowoleni! 🙂

KROWARZYWA w Krakowie, ul. Sławkowska 8

 

Ania