Zupa krem z zielonego groszku*

Krem z zielonego groszku to pomysł na wiosenną zupę. Pyszna, prosta i sycąca. Zielony groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik.

 

Składniki:
– 800 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
– cebula
– duży ząbek czosnku
– 0,8l bulionu warzywnego
– olej do smażenia
– sól, pieprz, zioła do smaku
– śmietana 12% (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek i szklimy. Następnie wrzucamy groszek i zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu, aż groszek będzie miękki (ok.10 minut). Przyprawiamy do smaku według uznania. Zupę blendujemy i gotowe!
Można podawać z łyżką śmietany i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Pyszności 🙂

przepis autorski Ani