banoffee4NAPIS

Tarta z bobem

Pomysł na sycącą tartę z bobem. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki / 4-8 porcji:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
– 350g bobu
– 300 g serka ricotta
– 3/4 szklanki śmietany 18%
– 3/4 szklanki startego parmezanu
– 1 jajko + jedno do posmarowania
– sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.

Bob ugotowac w osolonej wodzie, odcedzić i wyłusakać.  1/3 bobu odłuż do posypania na wierzch tarty. Wrzuć do miksera bób, serek ricotta, śmietanę oraz parmezan i jajko. Całość dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką masę

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40cm. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem średnicy 28 cm (ciasto powinno wystawać poza brzegi formy) i nakłuj widelcem.

Na tak przygotowane ciasto wyłóż przygotowane nadzienie, częściowo przykrywając je wystającym poza formą ciastem. Posyp bobem. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem

Piecz przez 30-45 minut póki ciasto nie nabierze złotobrązowego koloru.

 

banoffee4NAPIS

Tarta z porem i cukinią

 

Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 3–4 łyżki zimnej wody
– płaska łyżeczka soli

Farsz:
– 1 por
– średnia cukinia
– 500g sera ricotta
– 2 jajka
– pół szklanki startego parmezanu
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła
– ok. 10 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Farsz:
Por kroimy, wrzucamy na patelnie i smażymy, dodajemy cukinię startą na tarce o średnich oczkach i smażymy przez ok 10 minut. Studzimy.
W misce mieszamy ser ricotta z jajkami i parmezanem, dodajemy przyprawy i czosnek. Następnie mieszamy z ostudzonymi warzywami. Wykładamy całość na podpieczony spód, na wierzchu układamy pokrojone na połówki pomidorki i wciskamy je delikatnie w farsz. Tartę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 40-45 minut.

banoffee4NAPIS

Tarta ze szparagami i pomidorkami

Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, dlatego trzeba z niego w pełni korzystać. Tym razem tarta ze szparagami i pomidorkami, z dodatkiem serka ricotta i tartego parmezanu.  Tarta to idealny pomysł na obiad lub kolację.

Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 3–4 łyżki zimnej wody
– płaska łyżeczka soli

Farsz:
– szparagi zielone (8-10 sztuk)
– 500g sera ricotta
– 2 jajka
– pół szklanki startego parmezanu
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Farsz
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części, gotujemy w posolonej wodzie przez ok 8 minut.


W misce mieszamy serki ricotta, jajka, parmezan, przyprawy i czosnek.
Na podpieczony spód wykładamy całą masę, następnie w dowolny sposób układamy na niej szparagi i przekrojone na pół pomidorki, lekko wciskając je w nadzienie.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35-40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.

Smacznego !

 

banoffee4NAPIS

Quiche ze szparagami i mascarpone

Połączenie szparagów oraz świeżego serka mascarpone, który ma łagodny, lekko słodkawy smak.
Idealny pomysł na pyszną i delikatną tartę w ciepłe wiosenno-letnie dni 🙂

Składniki / 4-8 porcji:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 3 duże jajka
– ½ szklanki startego parmezanu
– 250 g serka mascarpone
– 250 ml gęstej śmietany kremówki
– sól i pieprz

 

 Przygotowanie:

Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni.

Szparagi oczyścić usuwając zdrewniałe części i gotować w osolonej wodzie aż zmiękną. Rozgrzej patelnie i wsyp ugotowane szparagi. Smaż około 2-3 minuty. Jajka wymieszaj w misce z parmezanem, mascarpone i śmietaną na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.

Na podpieczony spód tarty ułóż szparagi i zalej je masą jajeczno – śmietanową. Piecz około godziny (masa powinna się ściąć).

Quiche można podawać na ciepło lub schłodzone do temperatury pokojowej

banoffee4NAPIS

Quiche z boczkiem i fetą

Składniki:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
-150 g boczku pokrojonego w kostkę
– 2 średnie cukinie, starte na tarce o dużych oczkach
– 3 jajka
– 250 ml gęstej śmietany kremówki
– 250 g pokruszonego sera feta
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut.następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek oraz cukinię (aż zmięknie). Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszaj jaja ze śmietaną i pokruszoną fetą. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ostudzoną cukinię i boczek.

Na podpieczony spód tarty przełóż farsz. Piecz około godziny (masa powinna się ściąć).

Quiche można podawać na ciepło lub schłodzone do temperatury pokojowej

 

banoffee4NAPIS

Tarta cukiniowa z serem ricotta

Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 1 jajko (lub 3 – 4 łyżki zimnej wody)
– płaska łyżeczka soli

Nadzienie
– 2 średnie cukinie
– opakowanie serka ricotta (250g)
– 150 ml śmietany 12%
– 2 jajka
– ząbek czosnku
– pół cebuli
– sól, pieprz, zioła
– pół szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić , schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.10 minut (z obciążeniem).

Farsz
Na patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem i dodajemy startą na średnich oczkach tartki cukinię, doprawiam solą, pieprzem i ziołami, studzimy. W misce mieszamy serek ricotta z jajkami, parmezanem i śmietaną, dodajemy do cukinii. Po wyjęciu ciasta z pieca, nakładamy na nie farsz, na wierzch możemy położyć kilka plasterków cukinii do dekoracji.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25-30 min.

Smacznego !

banoffee4NAPIS

Tarta na spodzie z kaszy jaglanej ze szpinakiem i cukinią

Tarta na spodzie z kaszy jaglanej to pomysł na zdrową opcje ciasta, które od czasu do czasu może zastąpić ciasto kruche lub francuskie. Do nadzienia tarty użyłam szpinak i cukinię, z dodatkiem sera ricotta.

Składniki:
ciasto
– 2/3 szklanki kaszy jaglanej
– 2 jajka
– sól, pieprz, zioła
– odrobina startego parmezanu

nadzienie
– opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobionego
– 2 ząbki czosnku
– oliwa
– 1/3 cukinii
– 3 jajka
– 100 ml śmietany 12%
– 250 g serka ricotta
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Kaszę płuczemy kilka razy wodą, odcedzamy i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy aż kasza będzie miękka, a woda całkowicie odparuje, studzimy. Następnie dodajemy jajka, starty parmezan, przyprawiamy i wszystko razem mieszamy.
Kaszę wykładamy na dno i brzeg formy. Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż spód się lekko zarumieni.
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy chwilkę na oliwie, dodajemy czosnek, przyprawy i pokrojoną w plasterki lub kostkę cukinię.
Jajka mieszamy ze śmietaną i ricottą, przyprawiamy według uznania, dodajemy przestudzony szpinak, wszystko razem mieszamy i wylewamy na spód tarty.
Tartę pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.
Smacznego !

banoffee4NAPIS

Tarta z porem i serkiem ricotta

Składniki/4-8 porcji:

ciasto:
– 125 g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie
– 2 pory
– 2 marchewki
– 500g serka ricotta
– zioła prowansalskie
– tymianek
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– 2 duże jajka
– ½ szklanki parmezanu (60g)

 

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto, odłożyć ok. ¼ część ciasta na zrobienie później pasków na wierzch tarty. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut.następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni.

Przygotowujemy w tym czasie nadzienie. Na rozgrzanej patelni oddajemy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki por oraz pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Smażymy kilka minut aż warzywa zmiękną i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mieszkamy w misce serek ricotta jajka oraz starty parmezan. Doprawiamy masę przyprawami oraz dodajemy warzywa.

Popieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie nadzienie. Z ¼ części ciasta kroimy cienkie paski i układamy je na wierzch tarty. Pieczemy ok. 40 minut a masa się zetnie a wierzch tarty się lekko zarumieni. Quiche podawać na gorąco.

 

banoffee4NAPIS

Tarta z łososiem i brokułami

Składniki / 4-8 porcji:

Ciasto:
– 250g mąki
– 125 g masła
– szczypta soli
– 2-3 łyżki zimnej wody
Farsz:
– 2 jajka
– 2/3 szklanki śmietany 18%
– 125g -150g wędzonego łososia
(może być surowy)
– mały brokuł lub pół dużego
– 100 g parmezanu
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól i wodę i zagniatamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 190º C.  W tym czasie możemy włożyć ciasto do lodówki, żeby trochę stwardniało. Następnie wykładamy nim formę na tartę o średnicy 28 cm ( najlepiej z wyciąganym dnem)nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut ( pieczemy z obciążeniem). Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze chwilę na lekki złoty kolor.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. łososia rozdrabniamy ( jeśli jest surowy to kroimy go na kawałki). Brokuła również dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut.

Jajka łączymy ze śmietaną i dodajemy tarty parmezan. Poprawiamy wszystko solą i pieprzem.

Na ostudzony podpieczone ciasto wykładamy rozdrobionego łososia i brokuły i zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy w piekarniku (180º C) ok. godzinę. Jeśli będzie nam się bardzo przypiekał wierzch należy tartę przykryć  pergaminem.

banoffee4NAPIS

Tarta z gruszką i serem pleśniowym


Składniki:

Ciasto
– 1 ¼ szkl. mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
– 125 g masła

Nadzienie
– 150 g sera pleśniowego gorgonzola
– 120 g serka ricotta
– 3 duże jajka
– 250 ml gęstej śmietany 18%
– łyżka świeżego posiekanego estragonu ( opcjonalnie)
– sól i pieprz
– 2 duże dojrzałe gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
– rukola do dekoracji

 

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Połącz mąkę z wodą solą i masłem ( masło posiekaj w kostkę przed połączeniem). Uformuj kulę i włóż ciasto na ok. 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190ᵒC.

Ciasto wykładamy na formę do tarty o średnicy ok. 28 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut z obciążeniem ( wysypujemy groch, ryż lub metalowe obciążenie do ciast).
W tym czasie przygotuj nadzienie.

W dużej misce wymieszaj ser pleśniowy pokrojony w drobną kosteczkę, ricottę oraz jajka. Dodaj estragon i dopraw solą i pieprzem Jedną gruszkę pokrój na drobną kosteczkę i dodaj do masy.
Na podpieczony spód tarty wylej gotową masę i ułóż na niej 2 gruszkę pokrojoną w plastry. Piecz w piekarniku ok. 25-30 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.

Tartę dekorujemy świeżą rukolą. Podawaj na ciepło od razu lub na zimno. Smacznego 🙂