CHELEB BANANOWY

Tarta ze szpinakiem i pancettą

Składniki / 4-8 porcji:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
– 750 g drobnych liści szpinaku
(może być mrożony)
– 200 g gęstej śmietany (12-18 %)
– 4 łyżki  startego parmezanu
– 250 g sera ricotta
– 3 duże jajka
– sól i pieprz
– 150 g pokrojonej w kostkę pancetty lub boczku

 Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.

Szpinak umyj i podsmaż chwile aż zmięknie na patelni. Odsączoną ricottę wymieszaj z jajkami i tartym parmezanem oraz śmietaną. Całość dopraw solą i pieprzem. Do malaksera wrzuć szpinak i masę śmietanowo – jajeczną i zmiksuj na gładką masę.Pancettę lub boczek pokrój w kostkę.

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40cm.Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.

Na tak podpieczone ciasto wykładamy najpierw pokrojoną pancettę a następnie przygotowane nadzienie.

Piecz przez 25-35 minut  w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Smacznego 🙂

 

CHELEB BANANOWY

Tarta z serkiem ricotta i pomidorkami koktajlowymi

Składniki / 4-8 porcji:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– 1 łyżka gęstej śmietany (12-18 %)
– 6 łyżek  startego parmezanu
– 250 g sera ricotta
– 4 jajka
– sól i pieprz
– opcjonalnie bazylia i oregano ( po ok. 1/2 łyżeczki)

 Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.

Odsączoną ricottę wymieszaj z jajkami i tartym parmezanem oraz łyżką gęstej śmietany. Całość dopraw solą i pieprzem, (opcjonalnie ziołami) i wszystko wymieszaj. Pomidorki koktajlowej umyj i przekrój na pół.

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40cm.Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.

Na tak podpieczone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie a na wierzchu układamy pomidorki.

Piecz przez 30-45 minut  w temperaturze 180 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Smacznego 🙂

 

CHELEB BANANOWY

Quiche z pomidorami i ziemniakami

Składniki /4-8 porcji:
– 400 g gotowego ciasta francuskiego lub:
– 250 g kostki schłodzonego masła
– 225 g mąki pszennej
– płaska łyżeczka soli
– 120 ml zimnej wody
Nadzienie
– 3 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w plastry o grubości 5 mm,
– 3 duże jajka
– 180 ml gęstej śmietany
– ok. 4 łyżki tartego parmezanu
– ½ łyżeczki oregano
– sól i pieprz
– 2 duże dojrzałe pomidory

Przygotowanie:

Wersja trudniejsza jeśli sami robimy ciasto francuskie :
Mąkę i sól wsyp do miski. Dodaj rozdrobnione masło. Rozcieraj palcami aż składniki luźno się połączą – w cieście powinny być widoczne grudki masła wielkości ziaren grochu. Dodaj zimną wodę ( mniej więcej ¾ przewidzianej porcji). Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by było elastyczne. Z gotowego ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń je z foli i ułóż na chłodnej, oprószonej mąką powierzchni. Rozciągnij je palcami w prostokąt o wymiarach 20X25 cm. Rozwałkuj ciasto, wałkując ku górze, tak by jeden z boków prostokąta był trzykrotnie dłuższy niż na początku. Gotowy placek powinien mieć możliwie jak najbardziej równe krawędzie. Staraj się nie rozcierać masła zbyt dokładnie – na cieście powinny być widoczne maślane „żyłki”. Ciasto złóż mniej więcej w jednej trzeciej jego wysokości ku górze oraz dwóch trzecich wysokości ku dołowi. Obróć prostokąt o 90 stopni i znów rozwałkuj w jednym kierunku tak, by dwukrotnie zwiększył swoją wysokość. Ponownie złóż tak jak poprzednio, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki. Po godzinie powtórz wszystkie czynności 3 razy. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki.

Sparz pomidory i obierz ze skórki (zostaw we wrzątku), póki nie zmiękną. Utrzyj w misce jajka, śmietanę ser i oregano na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w plasterki ok 5 mm grubości i podgotuj kilka minut. Odcedź i ostudź.
Ułóż pokrojone w plasterki pomidory i ziemniaki i zalej masą jajeczno-śmietanową. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 30 minut aż masa się zetnie a ciasto będzie miało złoty kolor. Quiche podawaj na gorąco lub schłodzone do temperatury pokojowej.

 


Warzywa psiankowate 2017

CHELEB BANANOWY

Tarta z kurczakiem i kukurydzą

 

Składniki / 4-8 porcji:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
– 400g brokułu, podzielonego na różyczki
– 125g (1 puszka) odsączonych ziaren kukurydzy
– 125g (1 puszka) masy ze zmielonych ziaren
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– 250 g kurczaka
– 2 jajka + jedno do posmarowania
– sól i pieprz

 

 Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.

Brokuł ugotuj w osolonej wodzie i wrzuć do miski. Kurczaka pokrój w kawałki dopraw sola i pieprzem i podsmaż na patelni z obu stron. Wrzuć do dużej miski brokuł, kurczaka, ziarna kukurydzy, zmieloną kukurydzę oraz parmezan i jajka. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40cm.Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm (ciasto powinno wystawać poza brzegi formy). Nakłuj widelcem.

Na tak przygotowane ciasto wyłóż przygotowane nadzienie, częściowo przykrywając je wystającym poza formą ciastem. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz przez 30-45 minut w temperaturze ok. 180 stopni póki ciasto nie nabierze złotobrązowego koloru.

 

CHELEB BANANOWY

Lekka tarta warzywna *

Pomysł na prostą i dietetyczną tartę z warzywami. Do jej przygotowania użyjemy komosy ryżowej, która jest świetnym źródłem białka, aminokwasów, witamin z grupy B, żelaza i fosforu.

Składniki:
– 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
– 2 jajka
– pół szklanki mąki pełnoziarnistej
– pół szklanki tartego parmezanu (opcjonalnie)
– ząbek czosnku
– zioła
Nadzienie:
– pół brokuła
– 10 pomidorków koktajowych
– 1/3 średniej cukinii

Przygotowanie:
Komosę ryżową płuczemy, gotujemy i studzimy. (Gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem przez ok 15 minut w stosunku 1:2 (quinoa:woda)).
Brokuła gotujemy al dente, pomidorki kroimy na połówki, cukinię w kostkę.
Do ostudzonej komosy ryżowej dodajemy jajka, mąkę i parmezan i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na blaszkę i układamy na niej warzywa. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 25 minut. Gotowe 🙂

przepis autorstwa Ani

CHELEB BANANOWY

Tarta z cukinią, papryką i fetą*

Spróbujcie naszej kolejnej propozycji na tartę wytrawną – pyszna tarta z cukinią, czerwoną cebulą, papryką z dodatkiem sera feta na cieście pełnoziarnistym to idealny pomysł na lekkie ale i sycące danie.

Składniki: 
Ciasto
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 70g masła
– szczypta soli

Farsz
– 1 cukinia średnia
– 1 mała cebula czerwona
– 1 papryka czerwona
– 2 małe jogurty naturalne (ok. 350g)
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 200g fety
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Nadzienie
Na rozgrzanej patelni smażymy przez kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie talarki i wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę. Warzywa przyprawiamy według uznania (sól, pieprz, zioła) oraz dodajemy czosnek, studzimy.

W misce mieszamy jajka z jogurtem naturalnym, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Całość zalewamy masą jogurtowo – jajeczną.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.

Smacznego !

przepis autorstwa Ani


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

CHELEB BANANOWY

Tarta z bobem

Pomysł na sycącą tartę z bobem. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki / 4-8 porcji:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
– 350g bobu
– 300 g serka ricotta
– 3/4 szklanki śmietany 18%
– 3/4 szklanki startego parmezanu
– 1 jajko + jedno do posmarowania
– sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.

Bob ugotowac w osolonej wodzie, odcedzić i wyłusakać.  1/3 bobu odłuż do posypania na wierzch tarty. Wrzuć do miksera bób, serek ricotta, śmietanę oraz parmezan i jajko. Całość dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką masę

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40cm. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm (ciasto powinno wystawać poza brzegi formy) i nakłuj widelcem.

Na tak przygotowane ciasto wyłóż przygotowane nadzienie, częściowo przykrywając je wystającym poza formą ciastem. Posyp bobem. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem

Piecz przez 30-45 minut w temperaturze ok. 180 stopni, póki ciasto nie nabierze złotobrązowego koloru.

 


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

CHELEB BANANOWY

Tarta z porem i cukinią*

 

Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 3–4 łyżki zimnej wody
– płaska łyżeczka soli

Farsz:
– 1 por
– średnia cukinia
– 500g sera ricotta
– 2 jajka
– pół szklanki startego parmezanu
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła
– ok. 10 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Farsz:
Por kroimy, wrzucamy na patelnie i smażymy, dodajemy cukinię startą na tarce o średnich oczkach i smażymy przez ok 10 minut. Studzimy.
W misce mieszamy ser ricotta z jajkami i parmezanem, dodajemy przyprawy i czosnek. Następnie mieszamy z ostudzonymi warzywami. Wykładamy całość na podpieczony spód, na wierzchu układamy pokrojone na połówki pomidorki i wciskamy je delikatnie w farsz. Tartę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 40-45 minut.

przepis autorstwa Ani

CHELEB BANANOWY

Tarta ze szparagami i pomidorkami

Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, dlatego trzeba z niego w pełni korzystać. Tym razem tarta ze szparagami i pomidorkami, z dodatkiem serka ricotta i tartego parmezanu.  Tarta to idealny pomysł na obiad lub kolację.

Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 3–4 łyżki zimnej wody
– płaska łyżeczka soli

Farsz:
– szparagi zielone (8-10 sztuk)
– 500g sera ricotta
– 2 jajka
– pół szklanki startego parmezanu
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Farsz
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części, gotujemy w posolonej wodzie przez ok 8 minut.


W misce mieszamy serki ricotta, jajka, parmezan, przyprawy i czosnek.
Na podpieczony spód wykładamy całą masę, następnie w dowolny sposób układamy na niej szparagi i przekrojone na pół pomidorki, lekko wciskając je w nadzienie.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35-40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.

Smacznego !

 

CHELEB BANANOWY

Quiche ze szparagami i mascarpone

Połączenie szparagów oraz świeżego serka mascarpone, który ma łagodny, lekko słodkawy smak.
Idealny pomysł na pyszną i delikatną tartę w ciepłe wiosenno-letnie dni 🙂

Składniki / 4-8 porcji:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 3 duże jajka
– ½ szklanki startego parmezanu
– 250 g serka mascarpone
– 250 ml gęstej śmietany kremówki
– sól i pieprz

 

 Przygotowanie:

Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni.

Szparagi oczyścić usuwając zdrewniałe części i gotować w osolonej wodzie aż zmiękną. Rozgrzej patelnie i wsyp ugotowane szparagi. Smaż około 2-3 minuty. Jajka wymieszaj w misce z parmezanem, mascarpone i śmietaną na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.

Na podpieczony spód tarty ułóż szparagi i zalej je masą jajeczno – śmietanową. Piecz około godziny (masa powinna się ściąć).

Quiche można podawać na ciepło lub schłodzone do temperatury pokojowej