Tarta z porem i serkiem ricotta

Składniki/4-8 porcji:

ciasto:
– 125 g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie
– 2 pory
– 2 marchewki
– 500g serka ricotta
– zioła prowansalskie
– tymianek
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– 2 duże jajka
– ½ szklanki parmezanu (60g)

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto, odłożyć ok. ¼ część ciasta na zrobienie później pasków na wierzch tarty. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut.następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni.

Przygotowujemy w tym czasie nadzienie. Na rozgrzanej patelni oddajemy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki por oraz pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Smażymy kilka minut aż warzywa zmiękną i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mieszkamy w misce serek ricotta jajka oraz starty parmezan. Doprawiamy masę przyprawami oraz dodajemy warzywa.

Popieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie nadzienie. Z ¼ części ciasta kroimy cienkie paski i układamy je na wierzch tarty. Pieczemy ok. 40 minut a masa się zetnie a wierzch tarty się lekko zarumieni. Quiche podawać na gorąco.

Print Friendly, PDF & Email