Spaghetti z sosem Rag霉 alla bolognese

Oryginalne spaghetti z sosem Rag霉 alla bolognese 馃檪 To pomys艂 na obiad lub kolacj臋 we w艂oskim stylu.

Sk艂adniki /4 -6 porcji:

– 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wo艂owiny i 250 wieprzowiny
– 2 艣rednie marchewki
– 2 艂odygi selera naciowego
– 1 艣rednia cebula
– 2 z膮bki czosnku
– 50 g s艂oniny lub boczku
– 300 ml czerwonego wytrawnego wina
– 1,5 puszki pomidor贸w krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty w艂oskiej
– 10 g suszonych borowik贸w
– 3 艂y偶ki oliwy z oliwek
– s贸l pieprz
– li艣cie bazyli, tymianku i pietruszki
– do podania makaron ok. 80g na osob臋 najlepiej spaghetti oraz starty parmezan

Przygotowanie:

Seler, marchew, cebul臋 oraz s艂onin臋 lub boczek pokroi膰 na drobne kawa艂ki. Nici膮 kuchenn膮 zwi膮za膰 zio艂a (opr贸cz bazyli). Do g艂臋bokiej patelni wla膰 oliw臋 z oliwek oraz pokrojone warzywa. Dorzuci膰 tak偶e p臋czek zi贸艂. Wszystko podrumieni膰, mieszaj膮c a na koniec doda膰 mi臋so. W mi臋dzyczasie namoczy膰 w wodzie grzyby przez ok. 20 minut. Gdy zawarto艣膰 patelni b臋dzie dobrze przyrumieniona, doda膰 1,5 puszki pomidor贸w聽 lub 0,5 karton passaty i 1 ca艂膮 puszk臋 pomidor贸w. Doda膰 r贸wnie偶 grzyby.

Nast臋pnie wla膰 wino i chwil臋 poddusi膰. Doda膰 do sosy niewielk膮 ilo艣膰 wody i gotowa膰 przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawi膰 sol膮 i pieprzem, wyj膮膰 p臋czek zi贸艂 i doda膰 do sosu pokrojon膮 艣wie偶膮 bazyli臋.

Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente i posypujemy tartym parmezanem.

Buon Appetito!

Print Friendly, PDF & Email