Malinowa chmurka

Delikatna beza, serek mascarpone i maliny mmm pycha 馃檪 Malinowa chmurka to ciasto, kt贸re nale偶y do jednych z moich ulubionych. 聽Mam nadziej臋, 偶e Wam r贸wnie偶 poni偶szy przepis przypadnie do gustu ! Testujcie 馃檪 i dzielcie si臋 w komentarzach Waszymi wra偶eniami, pytaniami i sugestiami 馃檪

Sk艂adniki:

Kruche ciasto
– 3 偶贸艂tka
– 30 g cukru pudru
– p贸艂 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– 陆 opakowania cukru wanilinowego
– 150g m膮ki pszennej
– 100g mas艂a
Galaretka z malinami
-600g 艣wie偶ych malin (mog膮 by膰 r贸wnie偶 mro偶one)
– 3 malinowe galaretki
– 3 szklanki wrz膮cej wody
Krem
– 500ml 艣mietany krem贸wki 36%
– 250 g serka mascarpone
– 3艂y偶ki cukru pudru
Beza
– 3 bia艂ka
-150g drobnego cukru
– 2 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Wszystkie sk艂adniki na kruche ciasto zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Przygotowa膰 form臋 do wypiek贸w (prostok膮tn膮 23 x 33 lub kwadratow膮 24 x 24) i wysmarowa膰 j膮 mas艂em lub margaryn膮. Wy艂o偶y膰 kruche ciasto rozgniataj膮c paluszkami i ponak艂uwa膰 widelcem. Piec w temperaturze 190 – 200 st. C przez oko艂o 15-20 minut na lekko z艂oty kolor.. Wyj膮膰 i wystudzi膰.

Malinowe galaretki rozpu艣ci膰 w 3 szklankach wrz膮cej wody. Przestudzi膰, wymiesza膰 z malinami. Od艂o偶y膰 do lod贸wki do lekkiego zg臋stnienia galaretki.T臋偶ej膮c膮 galaretk臋 wy艂o偶y膰 na kruche ciasto, wyr贸wna膰, sch艂odzi膰 w lod贸wce.

Nast臋pnie przygotowujemy bez臋. Bia艂ka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy zwi臋kszaj膮c obroty, a偶 otrzymamy sztywn膮 pian臋. Doda膰 stopniowo cukier (po jednej 艂y偶ce) a偶 otrzymamy g臋st膮, b艂yszcz膮c膮 pian臋. Na koniec ubijania dodajemy m膮k臋 ziemniaczan膮. Bez臋 wyk艂adamy na form臋 o takich samych wymiarach jak kruche ciasto i pieczemy w temperaturze 140 st C bez termoobiegu oko艂o 1h. Beza powinna by膰 chrupi膮ca i dobrze wypieczona i lekko pop臋kana.

Przygotowujemy krem. Wszystkie sk艂adniki umieszczamy w mikserze i ubijamy do uzyskania g臋stego kremu. Krem wyk艂adamy na ciasto z galaretk膮 i wyr贸wnujemy. Na sam膮 g贸r臋 wyk艂adamy ostudzon膮 bez臋. Gotowe.
Ciasto najlepiej schowa膰 na noc do lod贸wki i kroi膰 zaraz po wyci膮gni臋ciu 馃檪