Leczo wegetariańskie

Leczo to szybki pomysł na proste i pożywne danie 🙂 Dzisiaj w wersji vege.

Składniki/4 porcje:
– 3 łyżki dowolnego oleju
– 2 duże papryki, lub 3 mniejsze (różnokolorowe)
– 1 średnia cukinia
– 1 kg pomidorów lub 350 g passaty pomidorowej
– 1 łyżka papryki słodkiej
– 1 cebula czerwona
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– zioła (bazylia, oregano)

Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i cukinię  kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilkę podsmażamy, mieszając. Następnie dodajemy cukinię oraz paprykę i smażymy przez kilkanaście minut, aż zmiękną.
Na końcu dodajemy pomidory lub passatę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami i dusimy ok. 25 minut co jakiś czas mieszając.

Print Friendly, PDF & Email