Jagodzianki

Składniki /ok. 10 sztuk

– 25g świeżych drożdży
– 125 ml ciepłego mleka
– 250 g mąki pszennej + tyle ile ciasto zabierze
– szczypta soli
– 80 g drobnego cukru
– 1 jajko
– 70 g roztopionego masła
– szklanka jagód
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– żółtko

Kruszonka

– 4 łyżki mąki pszennej
– 20 g zimnego masła
– 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie

Do miski wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Następnie wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Pozostawiamy na chwile ok. 20-25 minut w ciepłym miejscu aż rozczyn zwiększy swoja objętość. Rozpuszczamy masło i pozostawiamy do wystygnięcia.

Do dużej miski przesiać 250 g mąki i wymieszać ze szczyptą soli i cukrem. Zrobić wgłębienie w środku wlać rozczyn i wymieszać drewnianą łyżką. Po chwili dodać jajko i ponownie wymieszać.(można użyć do tej czynności miksera). Do wymieszanej wstępnie masy dodawać stopniowo przestudzone masło i wyrabiać jeszcze ok 5 minut.

Ciasto odstawiamy na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.

W tym czasie:

  • Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników tj. (mąkę i cukier puder wsypać do miski, dodać posiekane zimne masło i rozcierać je palcami aż powstanie kruszonka.
  • Myjemy Jagody i odkładamy do osuszenia. Następnie mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej (tym sposobem jagody nie będą tracić dużo soku podczas pieczenia)

Wyrośnięte ciasto będzie luźne dlatego po ok. 1,5 dodajemy jeszcze trochę mąki ( tyle ile ciasto zabierze) aby ciasto nabrało elastyczności. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 10 części. Formujemy placuszki o grubości ok. 1 cm i nakładamy łyżkę jagód. Następnie zlepiamy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilka cm odstępu pomiędzy drożdżówkami. Zostawiamy bułeczki do kolejnego wyrośnięcia na ok. 25 minut. Wierzch drożdżówek smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.(bez termoobiegu) . Najlepiej smakują jeszcze ciepłe  🙂