TARTA Z CUK I KOZIM1

Kurczak nadziewany serem pleśniowym

Dzisiaj propozycja obiadu  zawierającego zdrowe białko zwierzęce czyli lekki posiłek z wykorzystaniem piersi z kurczaka  🙂 . Danie jest stosunkowo proste do przyrządzenia i dostarcza organizmowi wiele wartości odżywczych – zwłaszcza białka. Jest to świetna alternatywa dla przysłowiowego „schabowego” 😉   i zdecydowanie zdrowsza .

Składniki /4 porcje:

– 1 pierś z kurczaka
– ser pleśniowy typu Cammembert
– 4  suszone pomidory
– przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
– ryż jaśminowy
– przyprawa curry

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Na każdym kawałku kładziemy plaster sera pleśniowego oraz suszony pomidor. Piersi zwijamy w rulon i łączymy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy ok. 25 minut. Gotujemy ryż jaśminowy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut dodając przy tym łyżeczkę przyprawy curry. Odcedzamy i wykładamy na talerze. Następnie układamy kurczaka. Danie serwujemy z ulubioną sałatką lub ogórkiem kiszonym 🙂 Smacznego !

TARTA Z CUK I KOZIM1

Placuszki dyniowe

U mnie w okresie jesiennym dyniowe szaleństwo w kuchni. Dlatego dzisiaj  pomysł na coś bardzo dobrego i słodkiego. Placuszki dyniowe z dodatkiem konfitury z malin lub brzoskwiń 🙂 Pyszności !

 

Składniki:
– 200g puree z pieczonej dyni*
– 2 jajka
– 2-3 łyżki cukru
– 2 Łyżki oleju
– 1 1/3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– do podania opcjonalnie: cukier puder, konfitura  z malin lub brzoskwiń

 

Przygotowanie:
W misce wymieszać ostudzone puree z dyni z jajkami, 2 łyżkami oleju i cukrem. Przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystko mieszamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Placuszki smażymy na złoty kolor z każdej ze stron. Placki podawać posypane cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.

*Wskazówka
Jak upiec dynię: około 2kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki.
Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC).Piec przez około 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka. Tak przygotowaną dynię studzimy i wydrążamy miąższ który następnie miksujemy blenderem na gładką masę ( puree). Odmierzyć potrzebną ilość gotowego puree, resztę możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych wypieków.

TARTA Z CUK I KOZIM1

Schab w płatkach jaglanych

Składniki/ 2 porcje:

– ok. 200g schabu bez kości
(2 porcje kotleta)
– jajko
– mąka
– płatki jaglane
– sól i pieprz
– papryka słodka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Schab rozbić na tradycyjne kotlety doprawić solą i pieprzem oraz opcjonalnie papryką.
W misce wymieszać jajko z ok. 2 łyżeczkami mąki tak aby powstała gładka masa. Na talerzu wysypujemy płatki jaglane. Schab zanurzamy w masie jajecznej a następnie obtaczamy w płatkach jaglanych. Kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy aż uzyskamy złoty kolor.
Podajemy z ziemniaczkami i dowolną ulubioną sałatką :).

TARTA Z CUK I KOZIM1

Grilowana kukurydza z pikantnym masłem

Sezon na świeżą kukurydzę jest stosunkowo krótki, dlatego warto wykorzystać czas kiedy możemy dostać ją bez problemu praktycznie w każdym sklepie czy lokalnym bazarku. Pieczona kukurydza zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem spędzanym na wsi, kiedy w okresie zbiorów paliliśmy ognisko i piekliśmy kolby cukrowej kukurydzy razem z innymi smakołykami. Dzisiaj przedstawiam Wam sposób przyrządzenia cukrowej kukurydzy w piekarniku 🙂

Składniki 2-4 porcje:

– 2 kukurydze cukrowe
– szczypta soli i pieprzu
– ok. 30 g masła
– szczypta ostrej papryczki chili zmielona lub świeża

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni ustawić opcję grill a jeśli nie mamy to wystarczy góra – dół.

Masło rozpuszczamy i dodajemy sól, pieprz i papryczkę chili.

Kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym/ceramicznym i polewamy przygotowanym masłem z przyprawami. Pieczemy/Grilujemy ok. 30 minut.

Smacznego 🙂

 

 

 

TARTA Z CUK I KOZIM1

Pesto z rukoli

Składniki:

– 1 opakowanie rukoli
– 2/3 szklanki pestek ze słonecznika
– 150 m; oliwy z oliwek
– 1 płaska łyżeczka soli
– 2 łyżki miodu
– 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Do blendera wrzucam pestki słonecznika i rozdrabniam. Następnie wrzucam obrany czosnek, rukolę, sól, olej i miskujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Pesto przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. Gotowe 🙂

TARTA Z CUK I KOZIM1

Pasta z czarnych oliwek z suszonymi pomidorami*

Pyszna pasta z czarnych oliwek z dodatkiem suszonych pomidorów i pestek słonecznika. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba lub dip do nachos.

Składniki:
– 150g odsączonych z zalewy oliwek czarnych
– 5 suszonych pomidorów
– 2 łyżki pestek słonecznika (lub dyni)
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– pół szklanki startego parmezanu

 

 

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.

przepis autorstwa Ani

TARTA Z CUK I KOZIM1

Lemoniada*

Pyszna domowa lemoniada, którą przygotujesz bardzo szybko. Taka lemoniada to idealny pomysł na orzeźwienie w letnie, ciepłe dni.

Składniki/na ok 1 litr lemoniady:
– 2 cytryny
– 1 litr wody
– 1-2 łyżki modu
– garść świeżych listków mięty
– kostki lodu

Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do dzbanka, dodajemy wodę i wrzucamy listki mięty. Następnie dodajemy miód i mieszamy energicznie, aż miód się rozpuści. Lemoniadę najlepiej podawać schłodzoną, z kostkami lodu.
Smacznego !

przepis autorstwa Ani


TARTA Z CUK I KOZIM1

Leczo z kiełbaską Chorizo

Składniki /2 porcje:

– 2 papryki ( czerwona i żółta)
– 200g pomidorów z puszki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100g kiełbaski chorizo
– ostra papryka i słodka papryka w proszku
– 1 duża cukinia
– 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
– sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyć, obrac i pokroić w kostkę. Czosnek wyciskamy. Następnie do głębokiego garnka wkładamy kiełbasę pokrojona w plasterki i podsmażamy na umiarkowanym ogniu aż lekko się zarumieni. Dodajemy cebulę i pod koniec czosnek. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwona i żółtą oraz przyprawy paprykę ostra i słodką. Smażyć ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cukinię i podlewamy trochę wodą, żeby warzywa się nie przypaliły. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić wszystko sola i pieprzem i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Podawać z pieczywem.

 

TARTA Z CUK I KOZIM1

Pasta z bobu*

Składniki:
– 500 g bobu
– łyżka oliwy
– 2 garście słonecznika
– 3 ząbki czosnku
– sok z połówki cytryny
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki sosu sojowego
– czarny pieprz, zioła

Przygotowanie:
Bób gotujemy, studzimy i obieramy.
Słonecznik prażymy na patelni i studzimy.
Bób blendujemy z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Taka pasta pasuje idealnie do chleba lub do surowych warzyw jako dip 🙂

przepis autorstwa Ani

TARTA Z CUK I KOZIM1

Omlet z warzywami*

Omlet z warzywami to prosty i smaczny pomysł
na pożywny posiłek. Przepis możemy dowolnie modyfikować 🙂

Składniki:
– 2 jajka
– łyżka mleka
– 1/2 małego pomidora
– pół papryki (czerwonej i żółtej)
– nieduży kawałek cukinii
– 2  łyżki startego parmezanu
– sól i pieprz, zioła

 

 

Przygotowanie:
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, cukinię w plasterki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy warzywa i parmezan, wszystko dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem aż jajka się zetną, a omlet lekko przyrumieni.
Omlet wykładamy na talerz, można posypać go szczypiorkiem. Smacznego !

przepis autorski Ani