Pieczone bataty z fetą i ciecierzycą

Składniki:
–  2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
– 100 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta)
– 2 duże garście świeżego szpinaku
– 150 g gotowanej ciecierzycy
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz,
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
– 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
– 1/3 łyżeczki – ostrej
– 1/3 wędzonej
Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, (przyprawiamy solą i pieprzem opcjonalnie) i pieczemy przez ok. 40 – 50 minut w temperaturze ok. 200°C. Ciecierzycę gotujemy wg instrukcji (wcześniej moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc), lub używamy już ugotowanej z puszki lub słoika.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Na patelni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ugotowaną wcześniej ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.

 

Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut.

Tortilla z kurczakiem

Składniki/4 sztuki:
-3 duże tortille pszenne ok. 25 cm śr. z tego przepisu
-250 g filetu z kurczaka
-2 łyżki oleju roślinnego
-1 awokado
– opcjonalnie świeża kolendra
-limonka
– ½ czerwonej papryki
– 1 mała sałata rzymska
– 1 ząbek czosnku, starty
– 1/3 łyżeczki ostrej papryki
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka płatków chili
– 1/2 czerwonej cebuli
sos
-1/4 szklanki majonezu
-1/2 szklanki gęstej śmietany 12%
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-1 ząbek czosnku, starty
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy kurczaka. Kroimy go w kostkę lub w paski. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Smażyć na rozgrzanej patelni ok. 5 minut.
Paprykę i sałatę umyć. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Następnie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Awokado umyć obrać i pokroić na cienkie plastry.
Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.
Po przygotowaniu farszu poszczególnych składników nadzienia. Pieczemy placki wg. tego  Przepisu.
Następnie wypełniamy nasze tortille. Układamy ok.2 sztuki liści sałaty rzymskiej następnie kurczaka, cebulę oraz awokado i paprykę. Wszystko polewamy sosen i zawijamy wg uznania.
Smacznego 🙂

Kurczak z ryżem jaśminowym i papryką

Składniki/2 porcje:

– 100 g ryżu jaśminowego
– ok. 250-300 g piersi z kurczaka
– papryka czerwona i żółta
– cebula
– sól i pieprz
– szczypta chili i pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka imbiru mielonego
– szczypta curry
– 1 łyżeczka papryki słodkiej

sos

– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ipokroić w kostkę. Paprykę żółtą i czerwoną umyć i pokroić w cienkie paski.

Filet przyprawić solą i pieprzem, dodac curry, paprykę mielonąoraz imbir, chilli i pieprzu cayenne. Smażyć na rozgrzanej patelni aż kurczak będzie kruchy. Pod koniec dodać ocet balsamiczny wymieszany z miodem i smażyć chwilę aż sos zgęstnieje.

Na drugiej patelni zeszklić cebulę  a następnie dodać pokrojone papryki, dusić pod przykryciem kila minut

Gotowe warzywa połączyć z mięsem  i wymieszać, chwilkę smażyć aby smaki się połączyły.

Podawać z ulubionym ryżem np. jaśminowym, który ma piekny aromatyczny zapach.

Tortilla pszenna

Przepis na pyszne domowe tortille, dla tych, którzy cenią sobie jakość spożywanych potraw i unikają zbędnych konserantów i sztucznych dodatków 🙂 Wbrew pozorom takie placuszki są bardzo proste do wykonania. Placki możemy przechowywać 2-3 dni zawinięte szczelnie w folię spożywczą, żeby nie wyschły. Można również zamrozić. Przed podaniem placki należy podgrzać na suchej patelni i nafaszerować ulubionymi dodatkami.

Składniki /6 sztuk:
– 250 g mąki
– 1/2 szklanki wody
– 1/4 szklanka oleju lub 2 łyżki smalcu
– 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać wodę z solą. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodawać tłuszcz.
Po wyrobieniu ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie placki.
Smażyć na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2- 3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.
Gorące placki nadziewać farszem i zawinąć.

Grzaniec z migdałami

Czy jest coś co kojarzy Wam się szczególnie z okresem jesienno – zimowym? Długie zimne wieczory, deszcz, plucha i mało atrakcyjna aura panująca na zewnątrz to warunki atmosferyczne, które informują nas o rozpoczęciu sezonu na grzańca 🙂 Dzisiaj przepis na grzańca z migdałami i dodatkiem rumu. Prawdziwe rogzrzewające pyszności 🙂



Składniki /1 porcja:

– 250 ml półsłodkiego wina czerwonego
– 50 ml rumu
– 4 całe obrane migdały
– 2 plastry pomarańczy
– laska cynamonu
– kilka goździków
– szczypta kardamonu
– łyżka miodu

Przygotowanie:
Migdały zalewamy rumem i odstawiamy na kilka minut. Wino wlewamy do garnka wraz z plastrami pomarańczy, laską cynamonu, goździkami kardamonem i miodem. Podgrzewamy chwilę i pod koniec dodajemy migdały w rumie. UWAGA – wino zdejmujemy z kuchenki przed zagotowaniem. Przelweamy do szklanki 🙂 i pijemy 🙂 Pyszne!

Dorsz z pesto i makaronem

Lekkie i pyszne danie idealne np. na kolację we dwojga lub dla znajomych czy przyjaciół jako początek wspaniałej imprezy i spotkań z w gronie najbliższych 🙂

Składniki/4 osoby:
– 600 g filetów z dorsza
– 150 g suszonych pomidorów
– pół pęczka świeżej bazylii
– 2 małe ząbki czosnku
– 50 g parmezanu
– 50 g migdałów ( bez skórki całe)
– 80 ml oliwy z oliwek
– 50 ml białego wina
– 4 ćwiartki cytryny
– sól i pieprz
– ok. 400g makaronu tagliatelle
Przygotowanie:
Migdały, czosnek, suszone pomidory, bazylię oraz ser drobno zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszając dodaj oliwę ok. (50 ml). Masa musi być gęsta.
Dorsz oprósz sola i pieprzem. Posmaruj z jednej strony pesto i ułóż w naczyniu żaroodpornym, którego dno wysmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z winem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut.
Ugotuj makaron al dente. Odcedź. Wymieszaj z sosem pozostałym z pieczenia ryby. Ja często dodaję jeszcze pesto jeśli trochę zostanie.Serwuj z cząstkami cytryny.

Kurczak w panierce z płatków owsianych i sezamu

Składniki/ 2 porcje:

– 1 mała pierś z kurczaka
– jajko
– ok. 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 4 łyżki płatków owsianych
– 2 łyżki sezamu
– sól i pieprz
– papryka słodka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka rozbić na tradycyjne kotlety doprawić solą i pieprzem oraz opcjonalnie papryką.
W misce wymieszać jajko z ok. 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej tak aby powstała gładka masa. Na talerzu wysypujemy płatki owsiane oraz sezam. Mieszamy. Kurczaka zanurzamy w masie jajecznej a następnie obtaczamy w panierce owsiano – sezamowej. Kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż uzyskamy złoty kolor.
Podajemy z ziemniaczkami i dowolną ulubioną sałatką 🙂

Klasyczny chleb z chrupiącą skórką

Przedstawiam przepis na bardzo prosty przepis na klasyczny chleb z mąki pszennej z fajną chrupiącą skórką. Z tego przepisu wychodzi jeden duży chleb „rodzinny” lub dwa małe chlebki o  długości ok. 20 cm i szerokości  ok.15 cm.

Składniki:

– 4,5 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki soli
– ¾ łyżeczki drożdży  instant
– ok. 2-3 szklanki wody
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

W misce wymieszaj łyżką mąkę z drożdżami, solą, oliwą i wodą. Masa ma być dość rzadka, niejednolita.

Przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 12-18 godzin, ciasto sporo urośnie.

Do piekarnika włóż żeliwny garnek, całość nagrzej do 240 oC.

Ciasto przełóż  na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez.

Cukinia faszerowana mięsem

Składniki:

– 2 średnie, młode cukinie
– ok. 400 g mięsa mielonego (drobiowe lub cielęce)
– cebula
– sól, pieprz
– 400 g passaty pomidorowej
– parmezan
– olej do smażenia

Przygotowanie

Cukinię przecinamy wzdłuż na dwie równe części, wydrążamy środek usuwając pestki. Lekko solimy, aby zmiękły. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż mięso będzie gotowe.  Wlewamy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut.

Ścieramy parmezan. Kiedy farsz jest już gotowy, wypełniamy nim łódeczki z cukinii i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie posypujemy parmezanem i zapiekamy jeszcze kilka minut aż parmezan się lekko zarumieni.

 

Focaccia z suszonymi pomidorami

Składniki na 1,5 kg ciasta:
– 1 kg mąki typu 500
– 500ml leniej wody
– 50 g oliwy z oliwek
– 25 g drożdzy
– 20 g soli
do przyprawienia:
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 50 ml wody
– 30 g soli, rozmarun, suszone pomidory
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski i dodać wszystkie skladniki (drożdże + wodę, sól, oliwę) i wyrobić ciasto. Pozostawić na 4 h. Następnnie, wysmarowac blachę (u mnie o wymiarach 30 x 38 cm) i wyłożyć ciasto. Zostawić jeszcze ok. 20 minut do wyrośnięcia. Rozprowadzić na powierzchni emulsję przygotowaną wcześnie (woda+oliwa+ sól). Palcami wykonać wgniecenia w cieście i ułożyć pokrojone suszone pomidory. Posypań rozmarynem. Foccacie zapiekać w temepraturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać jeszcze ciepłą z dobrej jakości oliwą z oliwek.