CIACHO POM

Kurczak w cieście francuski

Składniki/4 porcje:
–  duża pierś z kurczaka (ok.500g)
–  5-6 suszonych pomidorów
–  80 sera feta
– 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach
–  suszone oregano, sól i pieprz
–  ząbek czosnku
–  375 g ciasta francuskiego
–  gałka muszkatołowa, ostra papryka
–  1  jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Szpinak płukamy, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy aż zmiękną liście. Jeśli mamy mrożony szpinak to wrzucamy również na patelnię i podlewając wodą czekamy aż się rozmrozi.  Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser kroimy w kostkę i mieszamy ze szpinakiem . Filet lekko rozbijamy, doprawiamy do smaku oregano, sola pieprzem, czerwona papryką i nacieramy czosnkiem. Kładziemy nadzienie na jednej stronie filetu z kurczaka, dodajemy kilka suszonych pomidorów i składamy filet na pół.Jeśli mamy dwa mniejsze filety wtedy nacinamy je lekko tworząc kieszonkę do której wkładamy nadzienie i pomidory.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. na blaszce do pieczenia rozłożyć gotowe ciasto francuskie, które nacinamy po dwóch bokach tworząc paski. Pamiętajmy, że środek ma pozostać w całości. Przygotowany filet/filety kładziemy na cieście. Zawijamy paski do środka na zakładkę, delikatnie dociskając łączenia. Jeśli zostanie nam trochę ciasta odcinamy je i wykorzystujemy np. do zrobienia rogalików- przepis tutaj.

Ciasto smarujemy na wierzchu roztrzepanym jajkiem . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut na złoty kolor.

Podawać z ulubioną surówką lub  zieloną sałatą, rukolą, roszponką i świeżymi pomidorkami.

CIACHO POM

Pizza razowa z szynką parmeńską

Składniki 3 sztuki ok. 25 cm:
Ciasto
– 200 g mąki ( najlepiej  typu 00)
– 200 g mąki  pełnoziarnistej
– 25 g świeżych drożdży
– łyżeczka soli
– pół łyżeczki cukru
– łyżka oliwy
– ok. 200 ml wody

Sos pomidorowy
– 1/2 puszki pomidorów z puszki
– świeża bazylia lub suszona
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– łyżka oliwy
– 1 kulka mozzarelli
– szynka parmeńska
– świeży szpinak

Przygotowanie: 
Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne).
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami.

Przygotowujemy sos.  Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka )  dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut aż wszystko zmięknie. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos beż miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską oraz mozzarellę.

Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut.  Ciasto powinno być lekko zarumienione. Dekorujemy świeżym szpinakiem i kilkoma plasterkami świeżej szynki parmeńskiej.

 

 

CIACHO POM

Naleśniki z szynką parmeńską, roszponką i serem ricotta

Składniki / 2 porcje:
–  2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 200 g  mąki pszennej typu 500
– 100g szynki parmeńskiej
– 50 g roszponki
– 100g sera ricotta
– sól i pieprz

Przygotowanie:

W misce roztrzepań jajka z 2 łyżkami mąki. Dodać troche mleka, kontynuować mieszanie dodając na przemian mąkę i mleko. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Odstawić ciasto na 10 minut, aby odpoczęło.

W międzyczasie umyć dokładnie roszponkę i osuszyć ją. Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy lub rzepakowy, a kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana wylać na nią ciasto na jednego naleśnika. Za pomocą kuchennej łopatki odwrócić naleśnik po jakimś czasie na druga stronę i usmażyć. Zdjąć z patelni i tak samo postepować przy pieczeniu pozostałych. Po upieczeniu smarujemy każdy naleśnik serkiem ricotta, kładziemy plasterki szynki i posypujemy roszponką. Naleśniki składamy w trójkąty 🙂 Smacznego

*z tego przepisu wychodzi ok. 4 naleśniki.

CIACHO POM

Czesterki francuskie z salami

Czesterki francuskie to nic innego jak pyszna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Jest to moja kolejna propozycja na przekąskę. Nie macie pomysłu co przygotować na sylwestrową imprezę? Może wypróbujecie tego przepisu? Pyszne czesterki, których czas przygotowania to zaledwie 10 minut 🙂
Przed imprezą wkładacie je na 30 minut do piekarnika i gotowe !

Zastanawiacie się co przygotować na sylwestra? Szukacie pomysłu na szybkie przekąski?
Dzisiaj propozycja na tzw. czesterki z ciasta francuskiego. Czas przygotowania 10 minut 🙂 a przed imprezą wkładacie na 30 minut do piekarnika i gotowe !

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 200 g pikantnego salami
– 200 g sera żółtego w plastrach
– 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkujemy. Układamy salami a następnie ser. Zwijamy w roladę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Roladę przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na małe paski. Pieczemy ok. 20- 30 minut aż ciasto francuskie się zarumieni. Smacznego !

 

CIACHO POM

Nuggetsy w sezamie

Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę na imprezę lub świąteczne spotkanie z rodziną a może na zbliżającego się sylwestra? Nuggetsy w sezamie to coś co możesz zaserwować z dodatkiem ulubionego dipu np. czosnkowego lub pomidorowego. Takie nuggetsy to fajny pomysł na urozmaicenie naszych gościnnych stołów lub propozycja na danie obiadowe. Łapcie przepis 🙂 i cieszcie się smakiem!

Składniki:
– 2 piersi z kurczaka (ok. 400g)
– 1 duże jajko
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– słodka i ostra papryka
– sól i pieprz
– ziarna sezamu
– płatki kukurydziane
– olej kokosowy lub rzepakowy

Przygotowanie:

Przygotowujemy filety. Myjemy i kroimy w paski. Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt i przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Kurczaka wrzucamy do przygotowanego ciasta i odkładamy.

Przygotowujemy panierkę. Płatki kukurydziane rozdrabniamy (można w młynku, blenderze lub wałkiem do ciasta). Mieszamy płatki kukurydziane z ziarnami sezamu. Rozgrzewamy patelnię. Kurczaka wyciągamy z ciasta o obtaczamy w panierce. Smażymy na patelni na złoty kolor 🙂

Podawać z ulubionym dipem lub ziemniaczkami i ulubioną sałatką 🙂

 

CIACHO POM

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Dom pachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas 🙂 Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb  z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy.

Składniki :

na zaczyn drożdżowy:
– 225 g mąki pszennej chlebowej
– 225 g wody
– 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin.
na chleb:
– 450 g mąki pełnoziarnistej
– 225 g mąki gryczanej

– 1 łyżka soli
– cały zaczyn 16 godzinny

Przygotowanie :

Przygotować zaczyn drożdżowy i odstawić na 12h-16h (najlepiej na całą noc). Rano lub na drugi dzień do miski wsypać  dwa rodzaje mąk dodać łyżkę

soli.  Następnie  cały zaczyn 16 h. Wyrobić ciasto  ręcznie  i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Jeśli będzie za twarde dodać trochę wody w celu połączenia dokładnie wszystkich składników. Przekładamy do formy posmarowanej olejem rzepakowym. (Ja piekę w  owalnej formie ceramicznej o długości 23 cm)

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.  Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st. Chleb przykrywamy np. szklaną żaroodporna pokrywką jeśli widzimy, że zbyt szybko się rumieni. Pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

Smacznego 🙂

.

 

CIACHO POM

Kurczak nadziewany serem pleśniowym

Dzisiaj propozycja obiadu  zawierającego zdrowe białko zwierzęce czyli lekki posiłek z wykorzystaniem piersi z kurczaka  🙂 . Danie jest stosunkowo proste do przyrządzenia i dostarcza organizmowi wiele wartości odżywczych – zwłaszcza białka. Jest to świetna alternatywa dla przysłowiowego „schabowego” 😉   i zdecydowanie zdrowsza .

Składniki /4 porcje:

– 1 pierś z kurczaka
– ser pleśniowy typu Cammembert
– 4  suszone pomidory
– przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
– ryż jaśminowy
– przyprawa curry

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Na każdym kawałku kładziemy plaster sera pleśniowego oraz suszony pomidor. Piersi zwijamy w rulon i łączymy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy ok. 25 minut. Gotujemy ryż jaśminowy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut dodając przy tym łyżeczkę przyprawy curry. Odcedzamy i wykładamy na talerze. Następnie układamy kurczaka. Danie serwujemy z ulubioną sałatką lub ogórkiem kiszonym 🙂 Smacznego !

CIACHO POM

Placuszki dyniowe

U mnie w okresie jesiennym dyniowe szaleństwo w kuchni. Dlatego dzisiaj  pomysł na coś bardzo dobrego i słodkiego. Placuszki dyniowe z dodatkiem konfitury z malin lub brzoskwiń 🙂 Pyszności !

 

Składniki:
– 200g puree z pieczonej dyni*
– 2 jajka
– 2-3 łyżki cukru
– 2 Łyżki oleju
– 1 1/3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– do podania opcjonalnie: cukier puder, konfitura  z malin lub brzoskwiń

 

Przygotowanie:
W misce wymieszać ostudzone puree z dyni z jajkami, 2 łyżkami oleju i cukrem. Przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystko mieszamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Placuszki smażymy na złoty kolor z każdej ze stron. Placki podawać posypane cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.

*Wskazówka
Jak upiec dynię: około 2kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki.
Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC).Piec przez około 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka. Tak przygotowaną dynię studzimy i wydrążamy miąższ który następnie miksujemy blenderem na gładką masę ( puree). Odmierzyć potrzebną ilość gotowego puree, resztę możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych wypieków.

CIACHO POM

Schab w płatkach jaglanych

Składniki/ 2 porcje:

– ok. 200g schabu bez kości
(2 porcje kotleta)
– jajko
– mąka
– płatki jaglane
– sól i pieprz
– papryka słodka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Schab rozbić na tradycyjne kotlety doprawić solą i pieprzem oraz opcjonalnie papryką.
W misce wymieszać jajko z ok. 2 łyżeczkami mąki tak aby powstała gładka masa. Na talerzu wysypujemy płatki jaglane. Schab zanurzamy w masie jajecznej a następnie obtaczamy w płatkach jaglanych. Kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy aż uzyskamy złoty kolor.
Podajemy z ziemniaczkami i dowolną ulubioną sałatką :).

CIACHO POM

Grilowana kukurydza z pikantnym masłem

Sezon na świeżą kukurydzę jest stosunkowo krótki, dlatego warto wykorzystać czas kiedy możemy dostać ją bez problemu praktycznie w każdym sklepie czy lokalnym bazarku. Pieczona kukurydza zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem spędzanym na wsi, kiedy w okresie zbiorów paliliśmy ognisko i piekliśmy kolby cukrowej kukurydzy razem z innymi smakołykami. Dzisiaj przedstawiam Wam sposób przyrządzenia cukrowej kukurydzy w piekarniku 🙂

Składniki 2-4 porcje:

– 2 kukurydze cukrowe
– szczypta soli i pieprzu
– ok. 30 g masła
– szczypta ostrej papryczki chili zmielona lub świeża

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni ustawić opcję grill a jeśli nie mamy to wystarczy góra – dół.

Masło rozpuszczamy i dodajemy sól, pieprz i papryczkę chili.

Kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym/ceramicznym i polewamy przygotowanym masłem z przyprawami. Pieczemy/Grilujemy ok. 30 minut.

Smacznego 🙂