Roladki z indyka i ze szparagami

Składniki /4 porcje:

– 1 pierś z indyka  (ok. 320 dag)
– 8 cienkich plastrów szynki długo dojrzewającej (ok. 10 dag)
– 1 pęczek szparagów (ok. 16 sztuk)
– 1 łyżka oleju
– sól
– świeżo mielony czarny pieprz
Sos musztardowy
– 1 łyżka musztardy np. gruboziarnistej lub zwykłej stołowej
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżka miodu
Do podania:młode ziemniaczki lub kasza burgul.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ze szparagów odłam twarde końcówki (zegnij szparaga w około 1/3 długości od grubszego końca i wtedy sama złamie się w odpowiednim miejscu).

Indyka przekrój na 8 równych plastrów (tak jak na kotlety) połóż na desce  i rozbij płaskim tłuczkiem na cienkie kotlety.Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem z obu stron.

Na każdym sznyclu układaj po 3 szparagi. Zwiń w roladki i zepnij wzdłuż patyczkiem(opcjonalnie). Następnie każdą roladkę owiń 2 plastrami szynki długo dojrzewającej.Zepnij patyczkiem ponownie (opcjonalnie). Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornymi posmaruj wierzch sosem musztardowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25minut.

Do roladek pasują np. młode ziemniaczki lub kasza burgul.

Indyk ze szparagami

Składniki:
szparagi
– 250 g pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki
– 1 cebula
– 1 pęczek szparag
– grana padano do posypania (opcjonalnie)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– czarne oliwki
marynata do mięsa
– 1 sztuka piersi z indyka
– 1 szt. czerwonej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– sól i pieprz
do podania: sałata i pieczone ziemniaczki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do misy blendera i miksujemy. Pierś indyka kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Obieramy ziemniaki kroimy w ćwiartki. W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, sól pieprz i ulubione zioła. Ziemniaki smarujemy marynatą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok. 30-40 minut.

W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. Od szparagów odłamujemy twardą końcówkę. Grillujemy je na patelni. Pomidorki przekrawamy na pół. Patelnie rozgrzewamy i wylewamy oliwę. Cebulę i czosnek wrzucamy i podsmażamy mieszając. Następnie dodajemy podgillowane wcześniej szparagi i na końcu pomidorki. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Myjemy sałatę i układamy na talerzach
Indyka wyciągamy przed smażeniem trochę wcześniej aby nasze kotlety osiągnęły temperaturę pokojową. Grilujemy z obydwustron na patelni grillowej.Podajemy z przygotowanymi szparagami, parmezanem, ziemniaczkami i sałatą.

Jaja faszerowane łososiem

Składniki /4 porcje:
-6 jaj ugotowanych na twardo
-70 g wędzonego łososia
-2 łyżeczki masła
-1 łyżka majonezu
-2 łyżeczki szczypiorku, drobno posiekanego oraz 1 łyżka do dekoracji
-1 łyżka tartego chrzanu
-kilka kropel soku z cytryny
-sól i pieprz


Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Przekrawamy każde jajko wzdłuż na połówki. Wydrążamy delikatnie żółtka i przekładamy je do miski.
W misce rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem i masłem. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego łososia i szczypiorek. Mieszamy, dodając sól, pieprz i cytrynę do smaku.
Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową, układamy na półmisku.
Faszerowane jaja chłodzimy, przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Pieczarki faszerowane

Składniki:

– ok. 8 sztuk dużych pieczarek lub 16 małych
– 10 dag świeżego szpinaku
– 20 dag czerwonej papryki
– 1 cebula
– 10 dag parmezanu
– sól, pieprz
– olej

Przygotowanie:

Odcinamy trzonki pieczarek. Pieczarki myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy umyty wcześniej szpinak,pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone trzony pieczarek. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do ostudzenia. 

Parmezan trzemy na tarce. Część sera dodajemy do farszu, dokładamy jajko imieszamy. Wypełniamy farszem pieczarki.

Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175°C przez 25 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy pozostałym parmezanem.

Klasyczny hummus

Składniki/1 porcja:
– 1 puszka ugotowanej ciecierzycy (400g)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– sól i pieprz
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki pasty tahini

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę.

W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski)

Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
Jeśli hummus będzie gęsty można dodać wody.

Gotowe 🙂 Podawaj z pieczywem, ulubionymi warzywami. Posyp czarnuszką i ostrą papryką 🙂

Cynamonowe chipsy z jabłek

Składniki/4 porcji:

– 2 jabłka
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzewamy do 120 stopni.

W małej miseczce mieszamy ze sobą cynamon, cukier i gałkę muszkatołową. Z jabłek odcinamy górę oraz dół, a następnie za pomocą tarki lub obieraczki tniemy jabłka na cieniutkie plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny. Plasterki jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plasterek nakładamy odrobinę cynamonu i palcami wcieramy je w jabłko.

Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 120 stopni i pieczemy około 120 minut, w zależności od tego, jak grube były plasterki jabłka oraz jak mocno przypieczone chipsy chcemy uzyskać.

Kurczak po indyjsku

Składniki /2 porcje

– ok.300g fileta z kurczaka
– 200 ml śmietany 18%
-świeży koperek (opcjonalnie)
 Przyprawy do marynaty:
– 1 łyżeczka przyprawy curry
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka przyprawy garam masala
– 2 szczypty soli
– 2 szczypty mielonego pieprzu
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, wycieramy w papierowy ręcznik i kroimy w średnią kostkę.

Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce ma min. 2 godz.

 Rozgrzewamy głęboką patelnię i wrzucamy na nią kurczaka.
Obsmażamy ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 min pod przykryciem.

Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, powinien powstać gęsty, ciemno żółty sos. Dusimy jeszcze 5 min.

Podajemy posypane posiekanym koperkiem. Podajemy z ryżem jaśminowym

Domowe burgery

Składniki /2 porcje
– 2 plasterki boczku dobrej jakości
– 2 kotlety z mięsa mielonego
– 2 bułki do hamburgerów bez konserwantów
– 2 plasterki sera cheddar
– 2 krążki cebuli
– sałata rzymska
– 2 plastry pomidora
– przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
– majonez i ketchup   

Przygotowanie:

Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Formujemy
kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica
bułek). Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3
minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia
żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg).

W tym czasie plastry boczku układamy na patelni grillowej i
smażymy z obydwóch stron. Pieczemy, aż boczek stanie się chrupiący. Na patelni
podpiekamy również chwilę krążki cebuli z obydwóch stron.

Przygotowujemy sos (majonez mieszamy z ketchupem)

Bułki do hamburgerów kroimy na pół i układamy na patelni grillowej
i zdejmujemy z patelni lekko zarumienione. Na dolne części bułek kładziemy
sałatę rzymską, krążki cebuli, plaster pomidora, plasterek sera, kotlet
mielony, sos i plaster boczku.

Placuszki jaglane z jabłkami

Składniki/2-4 porcje

– kasza jaglana, ugotowana – 200 g

– średnie jabłka – 2 szt.

– jajka, rozmiar L – 2 szt.

– budyń waniliowy – 40 g

– cukier puder – 2 łyżki

– olej kokosowy lub rzepakowy – 1 łyżka

– opcje podania: jogurt naturalny, maliny, borówki amerykańskie,miód

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu.Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym.

Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki.

Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je naręcznik kuchenny.

Podajemy z jogurtem naturalnym,malinami, borówkami, miodem. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Hummus z batata

Składniki:

-1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
-1 batat
-1 łyżeczka pasty tahini
-szczypta gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki kuminu mielonego
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-1 łyżeczka soli
-1-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jeśli używamy surowej ciecierzycy. Moczymy ją wcześniej przez całą noc a następnie gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Batata myjemy, nakłuwamy widelcem, wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy ok. 40 minw 200st (aż stanie się miękki). Studzimy i obieramy ze skórki.

Do blendera wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, batata oraz wszystkie przyprawy wraz z pastą tahini.

Miksujemy na gładki hummus. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek wody.

Doprawiamy do smaku. Hummus podajemyz ulubionym pieczywem, grzankami lub warzywami.