Czekoladowa beza z malinami

Składniki:
Beza
– 3 duże  białka
– 250 g drobnego cukru 
– 15 g kakao
-szczypta soli
Krem
– 200 g serka mascarpone
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 żółtko
– 1 cukier wanilinowy
Polewa i wierzch
– 500 g świeżych lub mrożonych malin
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 50 g cukru brązowego lub zwyklego

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra – dół).Białka z solą ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Pod koniec dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy. 

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 1 godzinę 15 minut, aż beza porządnie się wysuszy . Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia (można również studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach). Bezę można upiec dzień wcześniej.

Nadzienie przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu.
250 g malin gotujemy z 1 łyżeczką cytryny oraz 50 g cukru, aż uzyskamy konsystencje sosu. Odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy serek mascarpone z żółtkiem oraz łyżką cukru pudru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę.  Polewamy sosem układamy pozostałe całe maliny. Gotowe : )

Czekoladowe naleśniki

Składniki/ 6 porcji o średnicy 18 cm:
– 180 g mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 1 jajko
– 1/2 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
do podania
– 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
– 2 banany 
– 2 łyżki naturalnego masła orzechowego 100%
– trochę cukru pudru do
– łyżka masła

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dodać troszkę mąki. Ciasto odstawić na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej a następnie dodaj 2 łyżki masła orzechowego. Opcjonalnie możemy dodać trochę miodu. Kroimy banany i przygotowujemy cukier puder do posypania.

Smażymy średnio cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Z tego przepisu wychodzi ok. 6 małych naleśników o średnicy ok. 18 cm. Naleśniki smarujemy kremem i układamy na nich banany. Zwijamy w trójkąty. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni i podpiekamy każdego naleśnika z każdej strony delikatnie. 

Naleśniki układamy na talerzach i dekorujemy np. świeżymy truskawkami i posypujemy cukrem pudrem. 🙂

Wafle z bananami

Składniki/ ok. 6 wafli:
– 250 g mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru zwykłego
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 300 g jogurtu greckiego
– laska wanilii
-cukier puder do smaku
– do podania: banany, cukier puder, gałka lodów waniliowych, maliny i migdały

Przygotowanie:

Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni.

Wafle  wykładamy najlepiej na kratkę. Przygotowujemy krem (jogurt grecki ubić z cukrem i wanilią).

Propozycja podania: bierzemy jeden wafel i smarujemy kremem oraz układamy pokrojonego cienko banana. Następnie układamy na nim drugi wafel, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gałką lodów waniliowych oraz malinami i migdałami 

Owocowe tiramisu

Składniki/ok. 4 porcje:
– ok. 120 g biszkoptów (okrągłych)
– 500 g mascarpone
– 400g malin i truskawek (świeżych lub mrożonych)
– 3 łyżeczki cukru
– 2 żółtka

Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. Połowę owoców włóż do miski, polej sokiem z cytryny i posyp łyżeczką cukru. Odstaw na ok. 20 minut. Następnie połącz z resztą owoców i zmiksuj. Biszkopty maczaj w zmiksowanym sosie owocowym i układaj na dnie małych pucharków. Ułóż warstwę sosu i przełóż masą mascarpone. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w sosie, wyłóż serek mascarpone. Udekoruj wierzch świeżą miętą. Smacznego !

Tarta z brzoskwiniami

Składniki:
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody
Krem
– 200 ml mleka (u mnie bez laktozy)
– 2 żółtka
– 1 jajko
– cukier wanilinowy
– 60 g cukru
– 2 łyżeczki mąki pszennej
– szczypta soli
– 300 g brzoskwiń świeżych lub z puszki
– do dekoracji cukier puder


Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem i umieścić obciążenie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne ok. 15 minut (piec na lekki złoty kolor).

W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wymieszać w mikserze na gładki krem.

Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem oraz układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Piec ok. 25-30 minut  w temepraturze 160 stopni bez termoobiegu, aż masa zastygnie. Wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy. Masa bardziej stężeje dopiero po wystudzeniu i włożeniu do lodówki. Przed podaniem iposypujemy na wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego

Babka rumowa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać 100 ml rumu i odstawić na ok. godzinę. Następnie namoczone rodzynki odsączyć na sicie umieszczonym nad miseczką, zachowując rum, który ścieknie do miseczki.

Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i zmiksować na jasną, puszystą masę. Gdy masa zwiększy objętość dodawać kolejno jajka,cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy maślanej. Następnie wmiksować do ciasta rum, który ściekł z rodzynek i dodatkowe 50 ml rumu.

Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera.

Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Cukier puder przełożyć do miski dodać 2 łyżki rumu i zmiksować lukrem  babkę i udekorować płatkami migdałowymi.

Tarta z gruszką

Składniki:

Ciasto
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie
– 4 -5 dużych gruszek pokrojonych na grubsze plastry
– 3 łyżki cukru
– płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i  włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać gruszki i pokroić w plastry po czym wymieszać z 2 łyżkami cukru i cynamonem. W osobnej miseczce wymieszać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dodatkowo rozpuścić 2 łyżki masła.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto posypać mieszkanką cukru i mąki (przygotowaną wcześniej). Następnie wyłożyć gruszki, które zalewamy roztopionym masłem. Tak przygotowaną tartę zawijamy z każdej strony  (brzegi ciasta) do środka ok. 5 cm. Zawinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC) na ok. 40 minut.

Propozycje podania : gałka lodów waniliowych.

Drożdżowe z jabłkami

Składniki:
– 2 1/2  szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1/2 szklanki oleju
– 5 dag świeżych drożdży
– 4 dużych kwaśnych jabłek
– szczypta soli
– tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm
Kruszonka
– 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej
– 3/4 szklanki cukru
– 20 dag masła

 Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, dodać  pokruszone drożdże, cukier, letnie mleko i roztrzepane jajka oraz olej i sól. Następnie wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Jabłka umyć, obrać ze skórki pozbyć się pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucieraćpalcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić,

Tiramisu z pistacjami

Składniki/ ok. 4 porcje:
– 120 g biszkoptów (okrągłych)
– 250 g mascarpone
– 100 g pokrojonych drobno pistacji
– 40 g cukru
– 2 jajka
– 1 ½ łyżki gorzkiego kakao
– 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego
– ¾ szklanki mocnej ostudzonej kawy

Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z serkiem mascarpone. Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków ( u mnie kiliszki na wino), przełóż masą mascarpone i pokrojonymi drobno pistacjami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone posyp kakao. Na koniec ułóż kolejną warstwę i udekoruj wierzch pokrojonymi pistacjami. Smacznego !

Murzynek z mąki orkiszowej

Składniki:
– 1 i ¼ szklanki mąki orkiszowej
– 1 szklanka cukru pudru
– 3 jajka
– ¾ kostki masła bez laktozy
– ½ szklanki śmietany bez laktozy
– 4 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa
– 100 g gorzkiej czekolady
– 50 ml rumu
– 1/3 kostki masła bez laktozy

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na puszystą gładką masę. Dodać kakao, śmietanę , przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ucierać, aż składniki się połączą.
Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm Lub do małej prostokątnej. Piec w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciagnąć i ostudzić.
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i rum, Wymieszać i polać ciasto.