Kasza burgul z warzywami i kurkami

Składniki/ 2 porcje:

– 150 g kurek
– 1 mały por
– 2 duże łodygi selera naciowego
– 1 malutka dynia
– 1 torebka kaszy burgul
– sól i pieprz
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 50 ml bulionu warzywnego

– 75 g parmezanu

Przygotowanie:

Kurki myjemy i kroimy na drobniej jeśli są duże. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.  Kaszę burgul gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Posiekaną dynię, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut.

Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezanem. Podajemy 🙂

Dynia faszerowana kaszą burgul

Składniki/ 2 porcje:

– 150 g kurek
– 1 mały por
– 2 duże łodygi selera naciowego
– 1 dynia piżmowa
– 1/2 torebki kaszy burgul
– sól i pieprz
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 50 ml bulionu warzywnego

– 75 g parmezanu

Przygotowanie:

Kurki myjemy i kroimy na drobniej jeśli są duże. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Kaszę burgul gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut.

Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezane (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu ) Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dynie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy przez kolejne ok. 30 minut, aż dynie będą miękkie.

Racuchy z malinami

Składniki/ok. 16 sztuk:
–  250 g jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
–  2 jajka
–  3 łyżki cukru
–  1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
–  1 łyżeczka sody oczyszczonej
–  mała szczypta soli
–  100 g malin + do dekoracji

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z jajkami. Dodać cukier, przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj jeszcze trochę mąki. Przy pomocy łyżki nakładać masę. Smażyć aż się ładnie zarumienią z obu stron. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem i dodatkowymi malinami.

Kalarepka w panierce


Składniki /2 porcje:
– 1 sztuka młodej kalarepki
– 1 jajko
–  kilka łyżek bułki tartej
– ulubione przyprawy wg. uznania ( np. papryka, sól, pieprz)
– olej rzepakowy do smażenia
Propozycja podania : sałatka wiosenna

Przygotowanie:

Kalarepkę obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Gotować na półmiękko w osolonej wodzie.

Następnie odcedzić i lekko przestudzić. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać. Kalarepkę maczać w jajku a następnie obtaczać w przygotowanej bułce tartej

Kalarepkę w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać np.z ulubioną sałatką wiosenną z tego przepisu .

Lasagne z kozim serem

Składniki /1 porcja:
-5 płatów makaronu typu lasagne
-½ małej cukinii
-150 g sera koziego kanapkowego
-2 łyżki parmezanu
-1 jajko
-2 łyżki łuskanych orzechów
-szczypiorek
-bułka tarta
-½ ząbku czosnku
-sól i pieprz

Przygotowanie:
Płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek aby uniknąć sklejenia poszczególnych płatów. Wyciagnąć.Pociąć cienko cukinię i gotować je przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Zmieszać kozi ser i starty parmezan, przyprawić szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku a przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ukłądamy pierwszy płat makaronu i smarujemy kozim serem,następnie układamy cukinię. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie następne warstwy.

Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować roztrzepane jajko, dodać bułkę tartą i starte orzechy. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Aby móc cieszyć się bardziej intensywnym smakiem, kozi ser można zastąpić grecką fetą, rozgniatając ją na miazgę.

Muffiny ze szpinakiem i papryką

Składniki/ 2 porcje:

-2 jajka-150 ml mleka
-75 g masła, rozpuszczonego
-100 g startego sera mozzarella
-75 g szpinaku baby
-260 g mąki pszennej
-1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-½ czerwonej papryki, pokrojonej w małą kostkę
-1 łyżeczka suszonego tymianku
-1 łyżeczka suszonej bazylii
-½ łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać trzepaczką jajka, mleko oraz rozpuszczone masło. Dodać startą mozzarellę, pokrojony szpinak oraz paprykę, wymieszać razem.

Na koniec dodać mąkę, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia się składników.

Wyłożyć równomiernie masę do przygotowanych wcześniej foremek. Piec w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180C.

Po upieczeniu odczekać 5-10 minut aż muffiny lekko przestygną, można podawać na ciepło.

Naleśniki z jarmużem

Składniki /2 porcje:

Ciasto
– 1 jajko
– 200 ml mleka bez laktozy
– 250 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka oleju
– szczypta soli

Farsz
– 250 g jarmużu
– 1 cebula
– garść orzechów włoskich
– około 200g sera feta
– starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku
– 1  łyżka masła lub oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi 6 małych naleśników.

Jarmuż dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Usuwamy grube nerwy liściowe, a liście drobno kroimy.

Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany jarmuż i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 20 min. Na końcu doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posiekane orzechy. Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon.

Pieczarki faszerowane

Składniki:

– ok. 8 sztuk dużych pieczarek lub 16 małych
– 10 dag świeżego szpinaku
– 20 dag czerwonej papryki
– 1 cebula
– 10 dag parmezanu
– sól, pieprz
– olej

Przygotowanie:

Odcinamy trzonki pieczarek. Pieczarki myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy umyty wcześniej szpinak,pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone trzony pieczarek. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do ostudzenia. 

Parmezan trzemy na tarce. Część sera dodajemy do farszu, dokładamy jajko imieszamy. Wypełniamy farszem pieczarki.

Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175°C przez 25 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy pozostałym parmezanem.

Zapiekanki ze szpinakiem

Składniki /2 porcje:

– 250 g liści szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– 50g mozzarelli lub innego sera
– około 75g sera feta
– starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku
– 2 bułki pszenne
– ½  łyżki masła lub oleju

Przygotowanie:

Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę . Zeszklić.

Dodać umyte liście szpinaku, wymieszać, aż woda, która zacznie się wydzielać odparuje. Szpinak ostudzić. Przełożyć do miski, doprawiać, solą, pieprzem i gałką.

Pokruszyć fetę i wymieszać ją dokładnie ze szpinakiem. Bułkę przekroić na pół, wyjąć trochę miękkiego wnętrza i podpiec w piekarniku, około 5 minut. Nałożyć farsz ze szpinaku i fety, posypać ulubionym serem lub mozzarellą. Podpiec znowu przez kilka minut. Ser musi się rozpuścić i lekko przyrumienić.

Muffiny z parmezanem

Składniki/12sztuk:
-250 g maki pszennej
-200 ml mleka bez laktozy
-2 jajka
-200 g pomidorów bez skórki pokrojonych w
kostkę
-70 g startego parmezanu
-50 ml oleju rzepakowego
-1 łyżeczka sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g czarnych oliwek bez pestek
-sól i pieprz

Przygotowanie:
Jaja wbij do miski, dolej mleka i olej. Zblenduj. Następnie dodaj pokrojone drobno pomidorki, parmezan i pokrojone oliwki. Wymieszaj wszystko. Dopraw solą i pieprzem. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Suche składniki wsyp do mokrych, Wszystko delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do silikonowych foremek na muffiny lub papierowych papilotek. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.