CHELEB BANANOWY

Fasolinki czyli muffinki z czerwonej fasoli

Przepis na zdrowe muffinki z wykorzystaniem czerwonej fasoli. Czerwona fasola jest źródłem witamin z grupy B, ponadto jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Jest lekkostrawna i posiada błonnik, który pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu.

Składniki / 6 porcji:

– 1 szklanka fasolki czerwonej w zalewie
– 1 banan
– 1 jajko
– 1 gorzka czekolada
– 1 łyżka  oleju kokosowego
– duża szczypta kardamonu, cynamonu i soli
– 10 śliwek suszonych

Przygotowanie:

Fasolkę odsącz z zalewy i wrzuć do miksera. Dodaj jajko, przyprawy i pokrojonego banana. Zmiksuj. Czekoladę rozpuść z olejem i przestudzoną dodaj do masy. Na koniec dodaj pokrojone śliwki i wszystko wymieszaj. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki. U mnie silikonowe. Pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C.

 

 

CHELEB BANANOWY

Lekka tarta warzywna *

Pomysł na prostą i dietetyczną tartę z warzywami. Do jej przygotowania użyjemy komosy ryżowej, która jest świetnym źródłem białka, aminokwasów, witamin z grupy B, żelaza i fosforu.

Składniki:
– 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
– 2 jajka
– pół szklanki mąki pełnoziarnistej
– pół szklanki tartego parmezanu (opcjonalnie)
– ząbek czosnku
– zioła
Nadzienie:
– pół brokuła
– 10 pomidorków koktajowych
– 1/3 średniej cukinii

Przygotowanie:
Komosę ryżową płuczemy, gotujemy i studzimy. (Gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem przez ok 15 minut w stosunku 1:2 (quinoa:woda)).
Brokuła gotujemy al dente, pomidorki kroimy na połówki, cukinię w kostkę.
Do ostudzonej komosy ryżowej dodajemy jajka, mąkę i parmezan i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na blaszkę i układamy na niej warzywa. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 25 minut. Gotowe 🙂

przepis autorstwa Ani

CHELEB BANANOWY

Pasta z czarnych oliwek z suszonymi pomidorami*

Pyszna pasta z czarnych oliwek z dodatkiem suszonych pomidorów i pestek słonecznika. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba lub dip do nachos.

Składniki:
– 150g odsączonych z zalewy oliwek czarnych
– 5 suszonych pomidorów
– 2 łyżki pestek słonecznika (lub dyni)
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– pół szklanki startego parmezanu

 

 

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.

przepis autorstwa Ani

CHELEB BANANOWY

Tarta z cukinią, papryką i fetą*

Spróbujcie naszej kolejnej propozycji na tartę wytrawną – pyszna tarta z cukinią, czerwoną cebulą, papryką z dodatkiem sera feta na cieście pełnoziarnistym to idealny pomysł na lekkie ale i sycące danie.

Składniki: 
Ciasto
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 70g masła
– szczypta soli

Farsz
– 1 cukinia średnia
– 1 mała cebula czerwona
– 1 papryka czerwona
– 2 małe jogurty naturalne (ok. 350g)
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 200g fety
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Nadzienie
Na rozgrzanej patelni smażymy przez kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie talarki i wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę. Warzywa przyprawiamy według uznania (sól, pieprz, zioła) oraz dodajemy czosnek, studzimy.

W misce mieszamy jajka z jogurtem naturalnym, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Całość zalewamy masą jogurtowo – jajeczną.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.

Smacznego !

przepis autorstwa Ani


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

CHELEB BANANOWY

Spaghetti z cukinii i marchewki z sosem pomidorowym*

Składniki/2 porcje:
– 1 średnia cukinia
– 2 marchewki
– 4 pomidory
– mała cebula
– sól, pieprz, zioła
– ząbek czosnku
– olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
– parmezan do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Cukinię i marchewki kroimy wzdłuż na cienkie paski, następnie smażymy na patelni przez ok 10 minut.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na osobnej patelni szklimy cebulę i dodajemy pomidory, całość dusimy przez ok 20 minut, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy czosnek.
Wykładamy na talerz spaghetti, następnie sos, a całość posypujemy startym parmezanem.

przepis autorstwa Ani

CHELEB BANANOWY

Tarta z porem i cukinią*

 

Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 3–4 łyżki zimnej wody
– płaska łyżeczka soli

Farsz:
– 1 por
– średnia cukinia
– 500g sera ricotta
– 2 jajka
– pół szklanki startego parmezanu
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła
– ok. 10 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Farsz:
Por kroimy, wrzucamy na patelnie i smażymy, dodajemy cukinię startą na tarce o średnich oczkach i smażymy przez ok 10 minut. Studzimy.
W misce mieszamy ser ricotta z jajkami i parmezanem, dodajemy przyprawy i czosnek. Następnie mieszamy z ostudzonymi warzywami. Wykładamy całość na podpieczony spód, na wierzchu układamy pokrojone na połówki pomidorki i wciskamy je delikatnie w farsz. Tartę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 40-45 minut.

przepis autorstwa Ani

CHELEB BANANOWY

Omlet z warzywami*

Omlet z warzywami to prosty i smaczny pomysł
na pożywny posiłek. Przepis możemy dowolnie modyfikować 🙂

Składniki:
– 2 jajka
– łyżka mleka
– 1/2 małego pomidora
– pół papryki (czerwonej i żółtej)
– nieduży kawałek cukinii
– 2  łyżki startego parmezanu
– sól i pieprz, zioła

 

 

Przygotowanie:
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, cukinię w plasterki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy warzywa i parmezan, wszystko dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem aż jajka się zetną, a omlet lekko przyrumieni.
Omlet wykładamy na talerz, można posypać go szczypiorkiem. Smacznego !

przepis autorski Ani

CHELEB BANANOWY

Leczo wegetariańskie*

Chyba każdy z nas lubi leczo:) Teraz jest idealny moment, aby je przygotować. Wystarczy tylko pokroić warzywa, przyprawić i właściwie samo się robi. Przedstawiamy przepis na leczo w wersji wegetariańskiej, ale wystarczy dodać ulubiony mięsny składnik i ta potrawa zadowoli też mięsożerców 🙂

Składniki/4 porcje:
– 1 cebula
– 3 łyżki oleju kokosowego lub innego
– 2 duże papryki, lub 3 mniejsze (różnokolorowe)
– 1 średnia cukinia
– 1 kg pomidorów (ewentualnie z puszki)
– 1 łyżka papryki słodkiej
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– zioła (bazylia, oregano)

 

 

 

Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i cukinię  kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilkę podsmażamy, mieszając. Następnie dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów) i smażymy przez kilkanaście minut, aż zmiękną.
Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami i dusimy ok. 25 minut co jakiś czas mieszając.

przepis autorski Ani

CHELEB BANANOWY

Pesto bazyliowe*

Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej i pesto z bazylii, proponujemy wykonanie tego pysznego dodatku w domu 🙂 Składniki są proste i dostępne w każdym sklepie.

Składniki:
– 2 szklanki świeżych liści bazylii
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
– pół szklanki orzeszków piniowych
– 3/4 szklanki tartego parmezanu
– 1 łyżeczkę soli
– pół łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) wkładamy do blendera i miksujemy, pod koniec blendowania dodajemy stopniowo oliwę. Gotowe 🙂

Jeśli nie wykorzystamy całego pesto od razu, należy je szczelnie zamknąć, przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni lub zamrozić 🙂 Pesto idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów, sałatek i kanapek 🙂

przepis autorski Ani


CHELEB BANANOWY

Tarta ze szparagami i pomidorkami

Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, dlatego trzeba z niego w pełni korzystać. Tym razem tarta ze szparagami i pomidorkami, z dodatkiem serka ricotta i tartego parmezanu.  Tarta to idealny pomysł na obiad lub kolację.

Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 3–4 łyżki zimnej wody
– płaska łyżeczka soli

Farsz:
– szparagi zielone (8-10 sztuk)
– 500g sera ricotta
– 2 jajka
– pół szklanki startego parmezanu
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Farsz
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części, gotujemy w posolonej wodzie przez ok 8 minut.


W misce mieszamy serki ricotta, jajka, parmezan, przyprawy i czosnek.
Na podpieczony spód wykładamy całą masę, następnie w dowolny sposób układamy na niej szparagi i przekrojone na pół pomidorki, lekko wciskając je w nadzienie.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35-40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.

Smacznego !