Ciasteczka owsiane z orzechami i daktylami

Pyszne i proste ciasteczka owsiane.

Składniki/na ok. 14 ciasteczek:
– 10 łyżek płatków owsianych
– garść nasion słonecznika
– 2 garście suszonych daktyli
– 2 garście orzechów włoskich
– 3 łyżki płynnego miodu
– 1 jajko
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie:
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie odcedzić i drobno pokroić. Orzechy włoskie zmielić. Płatki owsiane mieszamy z nasionami słonecznika, daktylami i orzechami. Dodajemy miód, jajko i mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 15 minut, ciasteczka można w trakcie pieczenia obrócić na drugą stronę.

Print Friendly, PDF & Email