Batony owsiane*

Pyszne batony do przygotowania których wykorzystujemy 
płatki owsiane i ulubione dodatki.
Batony są bardzo pożywne i słodkie, mimo, że nie ma w nich cukru, słodkości nadaje im miód i daktyle.
Świetny i zdrowy zamiennik kupnych batonów – idealny do szkoły, pracy i na wycieczkę ! 🙂

Składniki:
– 2 szklanki płatków owsianych
– 0,5 szklanki miodu
– garść orzechów włoskich
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 0,5 szklanki pestek dyni
– 0,5 szklanki pestek słonecznika
– garść daktyli suszonych
– 30g oleju kokosowego

Przygotowanie:
Płatki owsiane prażymy na patelni.
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy.
Daktyle i orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
Do miski wrzucamy podprażone płatki, orzechy i pestki, dodajemy posiekane orzechy, daktyle i siemię lniane, a następnie wlewamy rozpuszczony olej kokosowy i miód, dokładnie mieszamy.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy papierem i mocno dociskamy rękami (możemy do tego użyć np. drugiej blaszki). Odkrywamy i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika, przez ok 25 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje.

Po wyjęciu z pieca, obciążamy batony (np. drugą blaszką + odpowiednim obciążeniem), studzimy, a następnie kroimy.

przepis autorstwa Ani

  • Bernarda

    Chciałam zapytać czy do batonów używamy płatków błyskawicznych czy zwykłych?

    • I LOVE LIFE

      Witam,
      Mogą być zwykłe i błyskawiczne 🙂 Jakie Pani ma pod reką 🙂 Życzę smacznego

      • Bernarda

        Serdecznie dziękuję za odpowiedź 😉

        • I LOVE LIFE

          🙂 Nie sprawy życzę Smacznego i zapraszam po inne przepisy!

  • Bernarda

    A czy płatki owsiane mają być błyskawiczne czy zwykłe?

    • I LOVE LIFE

      Obojętne 🙂 Jakie Pani ma akurat pod ręką :)Pozdrawiam !

  • Bomba zdrowia! Idealne na taką pogodę i na wyjazd 🙂 Mniam!

    • I LOVE LIFE

      Zdecydowanie polecamy takie domowe słodkości 🙂