Batony owsiane*

Pyszne batony do przygotowania których wykorzystujemy 
płatki owsiane i ulubione dodatki.
Batony są bardzo pożywne i słodkie, mimo, że nie ma w nich cukru, słodkości nadaje im miód i daktyle.
Świetny i zdrowy zamiennik kupnych batonów – idealny do szkoły, pracy i na wycieczkę ! 🙂

Składniki:
– 2 szklanki płatków owsianych
– 0,5 szklanki miodu
– garść orzechów włoskich
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 0,5 szklanki pestek dyni
– 0,5 szklanki pestek słonecznika
– garść daktyli suszonych
– 30g oleju kokosowego

Przygotowanie:
Płatki owsiane prażymy na patelni.
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy.
Daktyle i orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
Do miski wrzucamy podprażone płatki, orzechy i pestki, dodajemy posiekane orzechy, daktyle i siemię lniane, a następnie wlewamy rozpuszczony olej kokosowy i miód, dokładnie mieszamy.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy papierem i mocno dociskamy rękami (możemy do tego użyć np. drugiej blaszki). Odkrywamy i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika, przez ok 25 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje.

Po wyjęciu z pieca, obciążamy batony (np. drugą blaszką + odpowiednim obciążeniem), studzimy, a następnie kroimy.

przepis autorstwa Ani

2 thoughts on “Batony owsiane*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *